Provence i ett nötskal - med Frankrikeexpert Annette Larsson
Från romersk dåtid till konst i nutid
Provence i ett nötskal - med Frankrikeexpert Annette Larsson
Lockelsen hos Provence har funnits sedan romersk tid. Ingenstans finner du skönhet i land och stad som här i konstens rike och förtjusningen över livets vackraste som i denna Sydfrankrikes pärla. Det kryddoftande landskapet i det klassiska Provence är späckat med sevärdheter i världsklass; påvarnas Avignon med sitt mäktiga palats, akvedukten i Pont du Gard, den gamla romarstaden Arles med sin lördagsmarknad, trubadurernas och multimediakonstupplevelsens Les Baux, vinernas Chateauneuf-du-Pape och inte minst naturens dofter av pinje, timjan, rosmarin och lavendel.
Trots att det provençalska kulturlandskapet leder sin existens direkt tillbaka till antiken, så har Rhônedalens vackra olivlundar, vinfält och fruktträdgårdar ändå förändrats mycket lite på två tusen år.
Vi tar oss från myllrande marknader bland antikviteter, frukter och dyrbara tyger, till historiska palats, mondäna herresäten och modern konst på Château La Coste och MuCem i Marseille. Vi avrundar resan i Provences eget Venedig, Isle-sur-la-Sorgue som är berömt över hela världen för sin antikvitetsmarknad om söndagar och njuter det läckra landskapet i Luberons berg med medeltida byar på bergstopparna.
Resans fyra nätter spenderas i härliga Avignon på mellanklasshotell Kyriad, i påvepalatsets skugga. Upplevelserna med marknader, kulturmiljöer och livsnjutningar i färgernas landskap Provence sker under kunnig ledning av vår Frankrike-expert Annette Larsson.
Ciceron
Annette Larsson
Program
Under kvällen ankommer vi till Medelhavsstaden Marseille och vi färdas upp i landskapet ca två timmar för att ankomma vackra Avignon där vi bor mitt i centrala delarna på trestjärniga hotell Kyriad Palais des Papes. Vi äter en välkomstmiddag
Nu är det dags att utforska staden Avignon. Vi gör en stadspromenad med engelsktalande guide i påvarnas stad Avignon som breder ut sig längs den majestätiska floden Rhônes trädkantade bankar. Under 1300-talet var detta den kristna världens huvudstad och den lilla medeltida stadens intakta ringmurar, vallar och bilfria centrum ger oss en känsla av att tiden stått still.
Avignon domineras än idag av det gigantiska påvepalatset, halvt borg, halvt palats. Vi får oss berättat palatsets dramatiska historia under besöket, varefter vi strövar igenom palatsets tomma och ekande men storslagna stensalar, där det inte är svårt att föreställa sig påvarnas glittrande hovliv.
Dagen fortsätter sedan i romersk era – vid den enorma romerska akvedukten som bar vattenledningen över floden Gards 80 meter djupa klyfta, Pont du Gard, och som försåg den romerska staden i dagens Nîmes med vatten. Denna från början helt prosaiska anordning är idag en skönhetsupplevelse med sina mäktiga valv tvärs över en dramatisk flodklyfta inbäddad i yppig provencalsk grönska. Vid besökscentret finns mer information om akveduktens och vattnets viktiga roll i det romerska samhället.
Därefter är det dags att pröva en annan romersk sysselsättning – vinmakandets konst. Strax söder om Avignon hade påvarna sitt sommarslott och platsen heter därför Chateauneuf du Pape. Idag är det en charmerande liten by som lever på att odla sitt berömda vin. Vi besöker en egendom och får detta kraftfulla vins hemligheter berättade för oss. Retur tiill Avignon och fri kväll att njuta stadens älsklighet.
Under kejsartiden styrde Konstantin den store delvis imperiet från Arles, innan Konstantinopels grundande. Morgonen ägnas delvis åt den berömda lördagsmarknaden i Arles, ett festligt skådespel med folkvimmel och alla Provences underbara matvaror på parad.
Den gamla romarstaden Arles anses den mest genuint provençalska av regionens städer.
På de smala gatorna och de pittoreska små torgen verkar tiden nästan ha stått stilla. Den jättelika, nästan helt bevarade, romerska arenan bara bekräftar det intrycket. Efter att ha besökt källaren till det romerska forum och beundrat arenan, strövar vi vidare till van Goghs torg där man känner igen sig från hans tavlor. Här finns tid att äta lunch på egen hand.
När vi reser vidare väntar den karga och dramatiska lilla bergskedjan Alpillerna med märkliga klippformationer. Den s.k. djävulsdalen lär ha inspirerat Dante till beskrivningen av helvetet i Divina Commedia. Högt på en klippa i det kryddoftande landskapet avtecknar sig byn Les Baux, en gång en mäktig fästning och centrum för medeltidens provencalska trubadurdiktning. Från ruinerna av den gamla borgen har vi en makalös utsikt över Rhôneslätten.
Les Bauxs karaktäristiska vita kalksten var lättarbetad och byggde upp romarnas Glanum, den medeltida staden Les Baux-de-Provence, samt slottet. Grannorten Fontvieilles vita sten var av ännu bättre kvalitet än Les Baux och 1821 upptäcktes aluminium och det röda mineralet bauxit uppkallad efter området. Efter första världskriget stängde brotten och blev istället dekor, bakgrund och inspiration till Gounods opera Mireille. I stenbrottet Les Grands Fonds skapades Les Carrières de Lumières, en fascinerande multimediashow med musik, ljus och berömda konstverk som projiceras på kalkbrottets väggar.
Efter denna upplevelse färdas vi vidare till den pittoreska lilla staden Saint Remy med en medeltida stadskärna. Här hade Markis de Sade ett hus. Här ligger även klostret Saint-Paul-de-Mausolée där Vincent van Gogh vistades under ett år från maj 1889. Fascinationen av ljuset och skönheten av landskapet inspirerades van Gogh till 143 oljemålningar, många av dem bland hans mest kända. Vi njuter av omgivningarna som inspirerade van Gogh innan vi vänder tillbaka till vår charmerande bas Avignon med kvällen till eget bruk.
Isle-sur-Sorgue ståtar med smeknamnet Provences Venedig. Floden Sorgue omgiver de gamla stadsdelarna och där du promenerar vid trånga gamla gränder längs små kanaler med små broar som spänner över det gröna vattnet med vattenkrafthjul som snurrar, ja då känns det en smula som ett litet Venedig i fransk tappning. I fordom levde invånarna på kräftfiske och siden- och pappersindustrin använde vattenkraft från flodens forsar i sin produktion. Idag finner du barockkyrkor, herresäten och 1700-tals apotek omgjorda till museum.
Stadens nutida berömmelse kommer sig av de över 300 antikvitetshandlare och second-handbutiker som är aktiva i staden, det andra mest betydelsefulla antikvitetscentret i landet efter Paris. På söndagar är det normalt stor aktivitet bland stånd och butiker, när vädret är normalt.
Vi fortsätter sedan upp mot det ljuvliga bergslandskapet Luberon tryfferad med bildsköna små medeltida bergsbyar, där husen, tillverkade av den lokala stenen, placerats runt det kulturellt så viktiga petanque-fältet. Detta bergslandskap ansett bland Frankrikes finaste, bjuder på odlingar med vin, oliver, körsbär, lavendel och grönsaker nedanför spektakulära kalkstensberg där medeltida byar är högt placerade. Åt norr breder sig skogar med såväl typiska medelhavsarter och överallt det sällsamma ljuset som lockade konstnärer som van Gogh och Cezanne.
Vi njuter av det magiskt färgade bergslandskapet med röda, brandgula och ockratonade klippor kring byn Roussillon under ett besök. Vi upptäcker medeltida Gordes, draperad på en höjd ovan landskapet där husen är uppbyggda med lokal sten i en uråldrig teknik kallad ”la lauze” som innebär att man bygger hus, skydd, murar och tak genom en mycket noggrann stapling av stora platta stenar utan lim eller annan bindning. Genom att lägga det sista lagret vertikalt av olika storlek och längd får man en vacker struktur. Utanför Gordes pryder cistercienserklostret Senanque från 1100-talet utsikten. Retur till Avignon och gemensam avskedsmiddag på en restaurang i närheten av hotellet.
Den konstälskande Provenceresenären har rest Rivieran runt i konstens namn. Men kanske att vinegendomen och konstskatten Chateau La Coste ännu inte avnjutits tillfullo? Här har den kände japanske arkitekten Tadao Ando ritat flera av byggnaderna – inspirerad av Le Corbusier. Även kända arkitekter som Renzo Piano, Jean Nouvel och Frank Gehry har bidragit med verk i den storslagna konstsparken där fler skatter av samtida konstnärer som Louise Bourgeois, Ai Weiwei samt Bob Dylan med flera. Vi tar på bekväma skor för en två timmars tur genom skönheten.
Vi ankommer Frankrikes äldsta stad Marseille, grundad av greker från Phocaia på mindre Asiens kust redan 600 f Kr. Det fascinerande med Marseille är att man vid den sk gamla hamnen direkt inser varför detta blev en av antikens mäktigaste hamnstäder, då det är svårt att hitta en mer perfekt naturlig hamn. På kajen utspelar sig fortfarande den uråldriga kommersen med morgonens sprattlande, nyfångade fisk.
I hamnen ligger även det nya och mycket omtalade MuCem, ett av landets mest besökta museer och ett av Marseilles moderna landmärken sedan 2013. Designat av Rudy Ricciotti hos Roland Carta arkitektbyrå har den suggestiva stenkuben satt Marseille på den moderna arkitekturens scen. Omgiven av gamla hamnbyggnader och Fort Saint-Jean ligger en svart byggnad, J4, insvept i spetsliknande betong med glasväggar, takterrass och en exteriör gångväg som sammanbinder den med fortet. Denna del av museet är hjärtat i verksamheten med både permanenta och temporära utställningar. Vi får veta mer om byggnaden och utställningarna under besöket. Efter lite tid på egen hand bär det av till flygplatsen för resan hem till Norden.
Resans höjdpunkter
- Nutidskulturen med marknader och det sköna, levande provencalska torglivet i historiska bergslandskap i Luberon och Les Alpilles
- De gamla mästarna på nytt sätt i stenbrottet Les Carrières de Lumières samt besöket i klostret Saint-Paul-de-Mausolée där Vincent van Gogh vistades under ett år från maj 1889
- Kontraster och likheter i storstad som småstad i det provencalska ljuset
- Romarnas skatter i Pont du Gard och Arles
- Konstupplevelserna i nutidsstil hos Chateau de la Coste och på MuCem
- Vinets Chateau-neuf-du-Pape och påvarnas stad Avignon
Resfakta
Reslängd
5 dagarAvresedatum
Anmäl ditt intresse för avgången i oktober 2025.
Resmål
Avignon - Pont du Gard - Arles - Alpillernas Saint Remy och Les Baux - Isle-sur-la-Sorgue - Luberons Roussillon och Gordes - Chateau La Coste - Marseilles gamla hamn
Enkelrumstillägg
3 490 kr
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.Resplan
Dag 1. Avresa sent – ankomst Marseille och transport till Avignon – lätt middag
Dag 2. Påvarnas Avignon – romarnas Pont du Gard – vinprovning Chateauneuf-du Pape
Dag 3. Marknaden i Arles – romerska arenan och forum – Les Baux-de-Provence – multimediavisning i Les Carrières de Lumières – Saint-Remy-de-Provence – Saint Paul-de-Mausolee
Dag 4. Marknad i Isle-sur-la-Sorgue- medeltida städerna Roussillon och Gordes i Luberon – utsikt över Abbaye Senanque – avskedsmiddag
Dag 5. Besök på Chateau La Coste konstmuseum – besök i Marseilles historiska hamn med nutida konstmuseet MuCem.
Boende
Vi bor resans fyra nätter i härliga Avignon på mellanklasshotell Kyriad, i påvepalatsets skugga.
Resesätt
Lufthansa
Klimat
Avignon har ett behagligt klimat i slutet av oktober. Trots att det är den regnrikaste månaden med 64 millimeter regn i medeltal så är detta oftast inte ett stort problem när man klär sig enligt väderlek. Den högsta medeltemperaturen över dygnet rör sig mellan 15 – 18 grader och dygnets lägsta medeltemperatur mellan 7 – 10 grader.
Vi rekommenderar vädersajterna – www.yr.no och www.smhi.se för mer detaljerat väder inför avresa.
Valuta
Euro
Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Bra att veta
Vi rekommenderar hela leder och knän samt normal grundkondition för bästa reseupplevelse.
Bilder
- Kontakt
Anmäl ditt intresse nedan till en framtida resa!