Indokinas kulturskatter med SvD accent

Välkommen på en storslagen rundresa genom de tre länder som en gång utgjorde det Franska Indokina. Tillsammans med arkeolog Richard Holmgren och engelsktalande lokalguider upplever vi magnifika lämningar från högtstående kulturer – khmerernas mäktiga Angkor; det expansiva Vietriket och Oc Eo; det bortglömda Champa.

Vår odyssé går genom en dynamisk region där tusenåriga religiösa och kulturella livsmönster, samt den hårda nutidshistorien, möter en snabb samhällsomvandling. Vi besöker välbevarade och charmiga gamla stadspärlor med unik atmosfär som Hoi An och kejsarstaden Hue i Vietnam, det mytomspunna och lite besökta hjärtat av Mekongfloden i Laos centrala delar med de fyratusen öarnas rike, där templet Wat Phou finns upptagen på Unescos världsarvslista. Men vi ska också vandra genom den pulserande metropolen Saigon, se den flytande marknaden utanför Can Tho i den mäktiga Mekongfloden. Resan avrundas i det leende khmerernas rike Angkor, i Kambodja med flera av områdets spektakulära tempel.

Resan leds av vår omtyckte arkeolog Richard Holmgren samt duktiga lokala guider. Tillsammans med dem får du göra en djupdykning i en magnifik och unik kultur som få känner till men som både fascinerade europeiska upptäcktsresande och lämnar bevis för högtstående kulturer i skuggan av Kinas kejsare. Under resan inkluderas de flesta måltiderna. Vi bor på bra mellanklasshotell under resan, undantaget en enklare logi i centrala Laos.

Ciceron

Richard Holmgren

Richard Holmgren är arkeolog och en av hans första skottkärror sköts i Konungarnas dal, Egypten. Såväl professionella arbeten som passionerad upptäckarglädje, har kommit att involvera både den kinesiska kulturen, Amazonas regnskogar, projekt och utgrävningar i klippstaden Petra, Italiens Pompeji, Siwaoasen i Egypten samt Arenigrottan i Armenien. Många års arbete har också ägnats åt den etruskiska kulturen med egna flyginventeringar över San Giovenale och arbetet med Svenska Dödahavsexpeditionen i Jordanien.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Från Skandinavien till Indokina

Flygning från vald avreseort i Skandinavien mot Dubai och flygbyte för vidare flygning mot Vietnam. Under flygresan serveras flygmåltider.

Dag 2 Hoi An, Vietnam

Under dagen sker ankomst till Hanoi och vidareflygning till Da Nang för att därifrån resa med privat turistbuss till älskliga kulturpärlan Hoi An, som under 16- och 1700-talen var en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Här handlade vietnameser, japaner, kineser, portugiser, holländare och andra. Arkitektur och atmosfär från den tiden lever till stora delar fortfarande kvar och handel samt hantverk är synnerligen viktiga inslag än idag. När vi når charmerande Hoi An kan vi njuta av dess vackra smala gator och den japanska bron som ursprungligen uppfördes 1593. Här bor vi två nätter på promenadavstånd till den historiska stadskärnan på fyrstjärniga hotell La Charm Hoi An Hotel & Spa.

Dag 3 Chamkulturens skatter – stilla tur på Pärlfloden

Efter frukost reser vi åter till Da Nang för att besöka muséet över Cham-kulturens skulpturer. Återresan med buss går över bergspasset Hai Van och Marmorberget. Här ser vi den gamla franska gränskontrollen och därefter vänder vi nedåt i höjd mot havet och skymtar Red Beach, stranden nedanför Da Nang där amerikanska trupper inledde invasionen av Vietnam 1965.
Muséet uppfördes 1915 av två franska arkitekter i typisk cham-stil. Här ställs över 300 sandstens- och terrakottaskulpturer ut från Champa-riket 600 – 1400-tal e.v.t., under en era då samhällena ofta praktiserade matriarkalt styre.

Cham-folket var en austronesisk folkgrupp som bebodde delar av Sydostasien innan dagens vietnameser och kambodjaner vandrade in. Champa-riket bestod av ett antal självständiga hindu-buddhistiska samhällen i centrala Vietnam och Kambodjas kuster. Konsten och arkitektur influerades av den hinduiska kulturen i Indien och övriga Sydostasien. Cham-kulturen byggde sina tempel i tegel och hade inte de långsträckta ytorna att direkt smycka fasaden med intrikat stenhuggeri som khmerkulturen i Angkor hade. Därför gjordes skulpturer separat och inlemmades i byggnaderna.

Efter en vietnamesisk lunch i Hoi An väntar en stadsrundtur till fots i den historiska stadskärnan. Bland höjdpunkterna är Phuoc Kien Pagoda, uppförd av kinesiska köpmän och sjömän från Fujian-provinsen i Kina, på 1600-talet till ära för Havets gudinna och beskyddare av sjömän och fiskare, Thien Hau Thanh Mau. Vi fortsätter till den över 400 år gamla japanska, täckta bron samt flera historiska hus, både vietnamesiska köpmanshus och kinesiska församlingshus från 1800-talet. Den gamla stadskärnan är ett eklektiskt sammelsurium med japansk, kinesisk och europeisk arkitektur som vi får veta mer om av vår lokalguide.

Under eftermiddagen är det tid för en tretimmarskryssning på Pärlfloden, Thu Bon. Vi promenerar till hamnen och stiger ombord på vår träbåt i traditionell stil för att kryssa på det nedre flödet av Pärlfloden. Här njuter vi av livet vid floden och solnedgången samtidigt som vi samsas om utrymmet med små båtar som lägger eller vittjar fiskenät, samt tar oss vidare till Co Co-floden med sina täta Nipapalmsbestånd som hänger över vår färdväg. En vacker och vilsam resa.
Vi återvänder till vårt hotell samt äter middag.

Dag 4 Champakulturens My Son – Hué

Vi checkar ut från vårt hotell och lämnar Hoi An för den vackert belägna tempelstaden My Son, en gång huvudstad för Cham-kulturen från 600-talet. Komplexet uppfördes och beboddes mellan 300 – 1200-talen e.v.t. och idag ligger de över sextiofem templen till stor del i ruiner tillsammans med skulpturer och viktiga arkitektoniska reliker. Här låg Champa-rikets intellektuella och religiösa hjärta, inramat av de omkringliggande dimhöljda bergen för ytterligare mystik.

Ungefär en timmes bilresa in i landet återfinner vi ruiner av hinduiska tempel uppförda till främst guden Shivas ära. Ruinerna är de viktigaste lämningarna efter det idag i stort sett bortglömda Champariket. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e.v.t. ända fram till 1500-talet. I likhet med khmererna i Kambodja var Champa starkt påverkad av indisk kultur, tillbad de hinduiska gudarna och uppförde magnifika tempel i djungel. My Son är lite otillgängligt, skyddat av vackra berg täckta av frodig grönska.

Från 300-talet till 1300-talet var det en kultplats för religiösa ceremonier för Champas kungar och gudar. Som mest fanns fler än 70 tempel i området. Idag återstår något dussin rödaktiga tempeltorn i tegel, torn som en gång var religiösa helgedomar. Sorgligt nog förstördes det högsta av tempeltornen av amerikanska bombningar under kriget.

Efter lunch tar vi oss över Hai Van-passet och vidare ned mot den kejserliga staden Hué där vi installerar oss för två nätter på mellanklasshotell Mondial Hué, ca tio minuters promenad från de historiska byggnaderna vid Pärlfloden.  Vi avnjuter också en middag på den omtyckta Jardin de la Carambole vid Citadellet.

Dag 5 Världsarvet Hué – Thien Mu Pagodan

Hué är en vietnamesisk nationalklenod upptagen på Unescos världsarvlista och här härskade de vietnamesiska kejsarna från sina palats i den ”förbjudna staden”. Vi inleder dagen med färd i en av de smyckade drakbåtarna längs Parfymfloden till det mest kända av buddhisttemplen i staden, Thien Mu Pagoda, uppfört av Nguyen Hoang den första kungen av Annam-riket 1601, vars sju våningar prytt flodkanten i över 400 år, samt de majestätiska kejsargravarna över bl a marionettkejsaren Khai Dinh, som styrdes av fransmännen.

Det mest besökta mausoleet är det över kejsar Tu Duc av Nguyendynastin, som regerade under mitten av 1800-talet, och som levde ett liv i överflöd med 104 fruar och oräkneliga konkubiner. För att skydda den enorma skatt som kejsaren begravdes tillsammans med, så halshöggs de 200 tjänarna som begravt honom.   Ända sedan 1960-talet har Thien Mu-pagoden varit centrum för religiösa och politiska protester, som den mot president Ngo Dinh Diems styre i Sydvietnam, protester som ledde till en statskupp i november 1963. Lunch på en lokal restaurang.

På eftermiddagen utforskar vi den Förbjudna staden, strosandes på Citadellets stigar. Därefter besök på den gigantiska inomhusmarknaden Dong Ba med allt från färska räkor, fisk, kött och räkpasta till hantverk och tyger. Här kan du också finna en gastronomisk skatt med mängder av små restauranger med plastbord och stolar, där lokala rätter som Hués grillade fläskrullar Nem Lui, traktens nudelsoppa Pho där breda ris- och tapiokanudlar serveras i en buljong smaksatt med räkor och serverad med fläskkorv eller Banh nam, risdumplings fyllda med fläsk och räkor som ångas i bananblad.
Återkomst till vårt hotell och middag.

Dag 6 Flyg till Saigon och upptäcktsfärd i Mekongdeltat

Efter tidig frukost lastar vi in våra väskor i bussen för resan till flygplatsen och tidigt morgonflyg till Saigon. Vid ankomst beger vi oss direkt från flygplatsen ut till den magiska Mekongfloden.
Områdets rikedomar och strategiska läge skapade grogrund för högkulturen Oc Eo som ligger på den tentativa Unesco-listan. Vi kommer därför att besöka ett mindre känt fyndområde för denna högkultur i Tien Giang-provinsen. Ett större utgrävningsområde längre in i deltat, Oc Eo – Ba, har påvisat existensen av en kultur som associerades med kungadömet Funan, ett rikt och mäktigt land i Sydostasien, under tiden för vår tideräknings start fram till 600-talet. Mekongdeltats fyndplats var då en av de viktigaste omlastningshamnar i trafiken mellan Indiska oceanen och Stilla Havet genom Kra-sundet i södra Thailand.

Vi kommer därför att besöka ett mindre känt fyndområde för denna högkultur i Tien Giang-provinsen där vi bl a ser en helig stele från 500-talet e.v.t.
Under de första århundradena i vår tideräkning etablerades alltså ett världsomspännande ekonomiskt system som knöt samman handelsvägarna från Kina och Sydostasien med Indien, Persien och Medelhavet, från öst till väst. Stora, högt utvecklade hantverkscentrum med hög, teknisk prestanda inom glas, smycken och ädelstenar med mera växte fram i Oc Eo-riket, produkter som konsumerades vida kring – från Södra Kina och Korea till Java, Malaysia och Sydthailand.

Men här var även en plats för utbyte av idéer, filosofi, kulturer och religion under Funans högkultur, 100 till 600 e.v.t.  Efter det att Oc Eo-kulturens högkultur klingat av fortsatte framstegen ändå runt 700 – 800-talen, med utvecklingen av användningen av metall, bruket av olika religiösa riter för livets slut som kremeringskärl, stentavlor och keramik med religiösa motiv, samt grävtekniker för vattenkanaler och utdikning, skapandet av omgärdande murar vid bostadsområden och omfattande bevattningssystem på de stora slätterna. Här anpassade sig samhället ständigt till de olika säsongerna och utmaningarna som havet bjöd. Fynd av trä visar att man byggde sina hus på träpålar på vattnet nedanför bergens fötter. Här har man grävt och fyllt många kanaler för att kunna odla och på högre liggande områden har man funnit religiös bebyggelse och herrskapshus i tegel. Man färdades precis som idag med små båtar, flottar och kanoter längs kanaler och i havet med utrustning som kokkärl, dryckesflaskor i keramik och fiskenät.

Handeln med andra länder visas i form av bronsspeglar från Han-dynastin, romerska guldmynt, persiska lampor och material som glas och värdefulla metaller fraktade från Persien och Medelhavsländerna.
Kulturens nedgång kom på 700 och 800 talen då stora landmassor översvämmades av saltvatten som gjorde jorden obrukbar, fyllde igen kanaler och förstörde hus och tempel vilket kan ses genom saltavlagringar på de många lagren av tegel på reliker från tiden. I detta skede skiftades makten från Oc Eo till Palembang på dagens Sumatra där riket Srivijaya seglade upp som den ledande makten.

Vi äter lunch på en lokal restaurang och reser mot Can Tho, Mekongdeltats port, för att se ett heligt hundraårigt träd Gian Gua, och får en inblick i Mekongdeltats cykler med översvämning och torka. Vi äter en västerländsk middag på Victoria Can Tho och reser sedan vidare för en natt på hotell Ninh Kieu Riverside hotel. Can Tho är en intressant stad som vuxit mycket under 2000-talet, men som har en kompakt stadskärna och stadens hjärta kring marknaden på Hai Ba Trung street visar på ett varmt och vänligt vimmel av folk runt matmarknader, restauranger och butiker när solen gått ned.

Dag 7 Flytande marknad och koloniala Saigon

Tidig morgon lämnar vi vårt hotell för en upplevelse som speglar det förflutna men ändå är helt modern. Mekongflodens bördiga delta är Vietnams verkliga risbod, ett område som flödar över av frukt, ris och fisk. På sin färd från den tibetanska högplatån till Sydkinesiska sjön passerar den mäktiga Mekongfloden sex länder innan den grenar upp sig i det finmaskiga nät av vattenvägar som utgör Mekongdeltat. De nio huvudvattenvägarna har även gett Mekongdeltat sitt vietnamesiska namn ”Song Cuu Long” – de nio drakarna. På strategiska platser samlas närområdets bönder och hantverkare för att sälja sina varor, oftast en stapelvara per båt och ute på vattnet samsas de med lunchförsäljare och pråmar som transporterar cement och byggnadsmaterial till deltats olika delar.  Lunch serveras under dagen.

Efter Mekongfloden reser vi mot metropolen Ho Chi Minh med närmare 10 miljoner invånare och närmare bestämt till distrikt 1 som går under namnet Saigon. Här ser vi fynden från Oc Eo-kulturen som gjordes i deltat på stadens historiska museum. I de koloniala delarna av Ho Chi Minh-staden ser vi det franska posthuset, operan, stadshuset och katedralen Notre Dame från utsidan. Vi äter en middag på en lokal restaurang och checkar in på trevliga Oscar Saigon Hotel efter en lång och upplevelserik dag.

Dag 8 Laos vid Mekong

Under förmiddagen går flyget till Paksé i Laos centrala delar. Leende Laos bjuder på en vacker natur med flertaliga vattenfall, regnskog och kaffeplantage i de centrala delarna av Mekongfloden – där floden rör sig genom en arkipelag med flera tusen små öar och forsar. Vi beger oss till ett mellanklasshotell med charmerande belägenhet vid Mekongfloden, för två nätter i bungalow på La Folie Lodge Champasak.  Vi ankommer på eftermiddagen och njuter av omgivningarna på vår lodge.

Nu befinner vi oss i den del av nedre Mekongfloden som utforskades under drygt två hektiska år av den franska Mekong-expeditionen 1866–1868, då en grupp franska kolonialofficerer initierade en expedition för att bl a utforska om Mekongfloden var farbar från Kina till Saigon, så att man därmed kunde knyta samman det franska Cochin-China, dvs dagens södra Vietnam, med rikedomarna från södra Kina samt övre Siam och verkligen kunna konkurrera med britternas Shanghai.

Till expeditionens besvikelse visade sig den laotiska delen av Mekong med Si Fan Dons många öar, forsar och vattenfall omöjligt för ett fartyg att passera och man återvände till expeditionens fokus på områdets kultur, geografi och natur.  Långt efter den klassiska Upptäckar-eran hyllades expeditionen av Royal Geographical Society som den första som avslöjade Mekongs hemligheter, dess folk och södra Kina för européerna.

Dag 9 Världsarv i Champassak

Vid en otillgänglig del av floden fann franska äventyrare ett tempel från för-Angkorperiod, templet Wat Phou i Champa-rikets kungliga huvudstad, uppfört mellan 500 och 1200 talet e.v.t. Templet reser sig på en höjd med betagande vyer över de omkringliggande slätterna längs Mekong. Det tudelade Wat Phou proklamerades ett Unesco världsarv år 2002. Den nedre delen av templet ligger nära en damm där man tvagade sig rituellt. Den övre delen som är tillägnad guden Shiva ligger i ruiner och dessutom är delar av den ombyggt till ett buddhistiskt tempel.

Du kan fortfarande spåra det förflutna med de hinduistiska stenskulpturer som pryder platsen, som den ceremoniella trappen prydd av ormhuvuden i sten. Platsen är vackert inbäddad av de knotiga och speciella träd som bär landets väldoftande nationalblomma, frangipani.
Vi återvänder till vår lodge för att njuta av kvällen vid Mekong.

Dag 10 Mot de 4.000 öarnas rike

Vi checkar ut från vårt hotell för att ta oss längre in i de centrala delarna som kännetecknas av sekundär regnskog, stora vattenfall och kalkstensberg. Si Fan Don heter arkipelagen som ligger i Mekong, där många av öarna översvämmas under regnperioden. Vi reser för att se området samt bo en natt på enkla mellanklasshotellet Senghalpune Resort vid huvudorten på ön Khone.

När vi kommer till de omfångsrika vattenfallen Khone Phapeng är vi på platsen där de franska upptäckarna förstod att de inte skulle kunna navigera på Mekong ända från Saigon till Kina.
Vi tar sedan en liten båt för en kryssning till Don Khone, ön där vi skall bo en natt. Här upptäcker vi resterna av den franska kolonialtidens byggnader, som den koloniala järnvägsstationen, piren och sjukhuset. Vi ser även vattenfallet Liphi som kallas djävulens korridor där lokala fiskare sätter upp fiskenät under fallen för att få fångst. Vid hotellet checkar vi in och äter middag.

Dag 11 Bolaven-platån - Paksé

Efter frukost ska vi lasta våra väskor i båten för att resa från vår ö mot Bolavenplatån. Området är en special plats, på en urgammal vulkan vars basaltjordar gör detta till en väldigt bördig plats – höjden gör den även lämplig för odling av kaffe och te. Folket som lever här är ättlingar till ett folk som har stenåldersriter, historiska jordbruksredskap och bruket av animism. Vi ser även ett magnifikt naturområde med Tad Fane tvillingvattenfall som ligger i det stora regnskogsområdet Dong Hua Sao samt de två höga vattenfallen Tad Champi och Tad Yeung, omgivna av grönskan.

Vi avrundar dagen med ett besök på ett kaffe- och teplantage innan det är dags att ta sig till vårt enkla mellanklasshotell Paksé. Dagen avrundas på vårt hotell där det finns möjligheter att njuta av solnedgången på hotellets takbar med vyer över hela staden.

Dag 12 Från Laos till Kambodjas tempelskatt

Efter tidig frukost är det dags att resa ut från hotellet och Laos till flygplatsen för flygningen till Siem Reap i Kambodja.  Vid ankomst gör du ditt Visa-on-arrival eller om du har gjort den färdigt innan, visar den och ev inregistrering-kort vid Immigrations, tar ditt bagage samt går genom tullen där vår kambodjanske guide möter gruppen. Vi anländer under förmiddagen och äter lunch innan vi kan installera oss på vårt fyrstjärniga hotell Royal Angkor Resort för tre nätter här. Vi kanske hinner med en promenad runt hotellet för att insupa atmosfären och lära känna omgivningarna, eller gör det efter incheckning.

Dag 13 I en värld av gammelrosa sandsten

Det finns upplevelser. Och så finns det UPPLEVELSER! Dagens program bjuder definitivt på några av världens främsta sevärdheter. Vi kommer inte att bli uttråkade av att se flera tempel i rad på samma dag, för dessa tempel uppvisar alla sin unika karaktär och miljö, och de skiljer sig alla åt i utförande och atmosfär. De första europeiska äventyrare och arkeologer som nådde fram till Angkor trodde inte att khmererna kunde ha uppfört dessa väldiga monument som gömde sig i djungeln. De trodde det var lämningar från en gåtfull civilisation. Idag vet vi att de uppfördes under Angkorväldets storhetstid på 1100-talet.

Under de dagar som vi skall besöka Angkors tempelskatt är det bra att skydda sig mot solen och dricka mycket. De stora slätterna runt Ton le Sap-sjön är rismarker som bakas i sol och regn. Vi inleder med det minsta men mest utsökt dekorerade av templen, Banteay Srei. Uppförd för att ära Shiva under 900-talet är det ett vackert exempel på klassisk Khmer-arkitektur. På ganska skumpiga vägar reser vi drygt tre mil genom ett vackert lantbrukslandskap med små samhällen i hus på pålar där bybor gör palmsocker, flätar hattar, korgar och andra hantverk av lontarpalmens blad.

Vi ser tvillingtemplet Banteay Samre och avrundar med det berömda djungeltemplet Ta Phrom. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Ett omfattande restaureringsarbete under senare år har lett till att vissa delar av templet återfått sin ursprungliga form. Templet ger oss en bild av hur det måste ha känts för Henri Mouhout, den franske upptäckare som tillskrivits ”upptäckten” av Angkor 1860.

Redan det gamla khmerriket var helt avhängigt av det livgivande vattnet och man byggde stora vattenreservoarer. Sydostasiens till ytan största insjö, Tonle Sap, svämmar över under monsunen november till april, när det höga vattenståndet i Mekong tvingar Tonle Sapfloden att reversera sina vattenflöden inåt igen istället för att flyta ut i Mekongfloden. Här fångas 75% av landets fisk och sjön föder en miljon invånare. Byarna runt floden byggs på höga styltor och vi besöker en sådan ”flytande” by under en båttur på sjön för att möta invånare som lever hela sina liv på vattnet. I det flytande samhället Kampong Phluk är hus, skola och affärer byggda i trä på pålar i sjön.

Om vi besöker en lokal pagoda kan vi få vara med om en vattenvälsignelse, “Srouch Teok” där vi får välsignat vatten öst över våra huvuden av en munk för att tvätta bort synder och otur.
Efter en lång och upplevelserik dag är det dags att återvända till vårt hotell, äta middag och se khmerernas klassiska dans “apsara” som är ett dans-drama där man berättar dramatiska händelser, eller sänder hemliga meddelanden.

Dag 14 Angkor Wat och dess stad

Den franske naturforskaren Henri Mouhots beskrivningar och teckningar på 1860-talet väckte västvärldens intresse. Angkor förverkligade den västerländska romantiska bilden av bortglömda imperier gömda djupt inne i djungler. Angkor är enormt. Det är världens största tempelkomplex och de enda byggnadsverk som kan mäta sig i skala och arbetsinsats, torde vara Egyptens pyramider eller den kinesiska muren. Angkors storhetstid sträckte sig från 802 till 1431. Det var kung Jayavarman II som startade linjen av rikets gudomliga kungar – levande manifestationer av de hinduiska gudarna Shiva, Vishnu eller av buddhistiska boddhisatvor som Avolakitesvara. Varje kung krönte sin karriär med storskaliga byggprojekt. Angkor var en stad, de dödliga bodde i hus av trä men för gudarna byggde man i sten.

Vårt huvudfokus under dagen är givetvis templens tempel, det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorväldet – självaste Angkor Wat. Ansett som världens största religiösa byggnadsverk är det en imponerande konstruktion, oavsett om man ser de fem bikupeliknande tornen på avstånd vid vallgraven, eller om man står inne på området och betraktar de tre etagerna på nära håll. Vi avsätter gott om tid för att utforska templet och att bese de stenreliefer som dekorerar gallerierna som omger templet. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar.

Vi utforskar också det område som en gång var Angkorväldets sista huvudstad, idag känt som Angkor Thom. Stadsmuren och portarna finns kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång rymdes där innanför är sedan länge borta. Djungeln har tagit över. Templen finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande Bayon, Angkor Thoms centrala stadstempel och kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga, leende ansikten. Vi vandrar genom den gamla huvudstadens lämningar, och ser också ruinerna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterrassen, kungens stora paradplats. Här red en gång Angkors härskare fram på sin stridselefant. Retur till vårt hotell för en middag.

Dag 15 Lång dags färd mot Phnom Penh

Så är det dags att lämna templens stad för att ta oss vidare söderut till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Under en lång dags resa kommer vi att kunna stanna till för att ta foton, sträcka på benen och uppleva såväl kultur som arkeologi. Längs vägen promenerar landsbygdsborna, skolbarn i uniform cyklar, herden vallar sina brahmin-kor och vattenbufflar korsar gärna vägen. Därför går resan mycket långsamt. Vi har möjlighet att stanna till vid den antika bron Spean Pratos från Angkortiden och vi kommer även att utforska tempelområdet Sambor Prei Kuk där ett hundratal tidiga tempel från perioden innan Angkors högperiod ligger strösslade i landskapet. Templen tillhörde Chenla-perioden som var flera hundra år innan Angkor Wat uppfördes.

Dag 16 Phnom Penhs historia

Efter frukost börjar vi dagen med en genomgång av Kambodjas moderna historia. Det neutrala landet klarade sig länge bra och höll sig utanför Vietnamkriget innan det på grund av president Nixons bombningar drogs in kriget. Det radikaliserade landet drabbades sedan hårt av de röda khmerernas övergrepp mot sin befolkning. Vi besöker museet S21, som skildrar denna brutala epok.

Under franskt styre tvångsförflyttades landets huvudstad på fransk order från ca 1865. Då ansågs Phnom Penh vara den vackraste staden i Franska Indokina men det var troligen innan de flesta trädkantade boulevarder försvann. Det moderna Phnom Penh var och är en planerad stad med ett prydligt rutnät av gator längs floden Tonle Sap.

Lunch serveras under dagen. Vi utforskar huvudstadens kungliga pärlor som Silverpagodan och kung Norodoms praktfulla kungliga palats. Bredvid dess tronsal står en underlig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. Kambodjas ryktbare kung Sihanouk som dog hösten 2012 efter ett mycket långt och dramatiskt liv, bodde i palatset under lång tid, och det var också här han hölls i husarrest av röda khmererna. Vi äter en trevlig avskedsmiddag.

Dag 17 Mot Nordanvinden

Dagen inleds med frukost och tid till eget förfogande. Vi checkar ut från rummen och ställer bagage i hotellets bagageutrymme. Under kvällen går avresan mot Dubai med flygplansbyte här. Flygplansmåltider serveras ombord.

Dag 18 På med vantarna

Vi möter slutet av november i Norden med minnen om tempelprakt, värme och tropisk värme. Kanske har du köpt några julklappar under resan eftersom första advent är på inseglande.

Resans höjdpunkter

  • Samspelet mellan våra duktiga lokala engelsktalande guider och uppskattade arkeolog Richard Holmgren
  • De centrala delarna av Laos med Bolavenplatån, Champassaks Wat Phou och vattenfallen
  • Charmerande Hué och Hoi An med tempelprakt och flodturer
  • Saigon med Mekongdeltats marknader, odlingslandskap och spännande historia
  • Det Indokinesiska köket
  • Khmerernas tempelskatter i Kambodja

Resfakta

Reslängd

16 dagar

Resmål

Hoi An - Danang - Hué - My Son - Thien Mu Pagoda - Mekong deltat - Can Tho - Saigon - Champassak - Khone Phapeng - Bolaven - Pakse - Siem Reap Angkor - Phnom Penh.

Enkelrumstillägg

8 990 kr

I priset ingår ej

Måltidsdrycker
Personlig dricks
Kostnader för och ansökningar av visum

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg via Dubai (flygplatsmåltid)
Dag 2. Ankomst Hanoi och flygbyte till Danang, buss till Hoi An (flygplansmåltid, middag)
Dag 3. Hoi An stadsrundtur – kryssning på Pärlfloden (Frukost, lunch, middag)
Dag 4. My Son – Hué (Frukost, lunch, middag)
Dag 5. Hué stadsrundtur  och kryssning Thien Mu Pagoda på Parfymfloden (Frukost, lunch, middag)
Dag 6. Flyg till Saigon – Mekongdeltat med Oc Eo – Can Tho (Frukost, lunch, middag)
Dag 7. Flytande marknad – koloniala Saigon (Frukost, lunch, middag)
Dag 8. Flyg till Paksé – Champassak, två nätter på lodge (Frukost, lunch, middag)
Dag 9. Världsarvet Wat Phou (Frukost, lunch, middag)
Dag 10. Mot Si Fan Don, 4000 öar, en natt på lodge Don Khone (Frukost, lunch, middag)
Dag 11. Bolaven-platån – Tad Fanefallen – Paksé (Frukost, lunch, middag)
Dag 12. Flyg till Siem Reap – tre nätter på Royal Angkor Resort (Frukost, lunch, middag)
Dag 13 – 14. Tempelprakt i Siem Reap (Frukost, lunch, middag)
Dag 15. Buss till Phnom Penh och besök på tempel från för-Angkorperioden, två nätter på hotell i Phnom Penh (Frukost, lunch, middag)
Dag 16. Phnom Penh stadsrundtur med S21 och tempel (Frukost, lunch, middag)
Dag 17. Fri tid innan hemresa (Frukost, flygplansmåltid)
Dag 18. Hemkomst (flygplansmåltid)

Boende

Nedan hotell eller liknande är bokade;
En natt på flyg
Två nätter på fyrstjärniga La Charm Hotel, Hoi An
Två nätter på fyrstjärniga Mondial Hue Hotel, Hué
En natt på trestjärniga Oscar Saigon Hotel, Saigon
En natt på fyrstjärniga Ninh Kieu Riverside Hotel, Can Tho
Två nätter på fyrstjärniga La Folie Lodge, Champassak
En natt på enkla mellanklasshotell Senghalpune Resort, Don Khone
En natt på enkla mellanklasshotell Paksé Hotel, Paksé
Tre nätter på fyrstjärniga hotell Royal Angkor Resort, Siem Reap
Två nätter på fyrstjärniga hotell Frangipani Royal Palace hotel, Phnom Penh
En natt på flyg

Resesätt

Emirates

Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). I Laos är valutan kip, LAK. Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD i små, hela och rena valörer är gångbart.

Pass och visum

Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Bra att veta

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar. Under denna resa kommer guidning att ske på såväl svenska som på engelska med lokal brytning.  För att kunna njuta av resan krävs en god grundkondition och hela leder samt vana att promenera på ojämnt underlag med trappor, gå i och ur båtar.  Drick mycket i den fuktiga värmen och skydda huvud från solen. I vissa helgedomar krävs klädda axlar och knän.