

Historiska Kuba
Från kolonialtid till nutid med professor Håkan Karlsson
Ingenstans i Karibien finner du så vacker natur, så kittlande världspolitik och så charmerande arkitektur som på Kuba – i en tid av ekonomisk och politisk förändring samt militärhistoria ger vår ciceron professor Håkan Karlssons forskning om Missilkrisen 1962 och svenskkolonin i Bayate unika insikter. Karibiska stränder och möten med färgstarka människor på olika spännande platser på Kuba blir höjdpunkter. Världsarven Havanna, Camagüey, Santiago de Cuba och Trinidad ingår också under resan och lockar med stadspromenader, plantager och trädgårdar.
Karibiens drottning – La Cuba – var det spanska kolonialväldets mest färgsprakande juvel, tummelplats för efterkrigstidens gangsters med en dekadens som ledde till Batistas fall och kommunismens inträde. Världshändelser som invasionen vid Grisbukten, det kalla kriget med Missilkrisen 1962 och Fidel Castros ledarstil gör att få är oberörda inför detta lands koloniala och politiska nutidshistoria. Dagens Kuba andas förändring och företagaranda trots fattigdom och varubrist. Små familjeföretag blommar upp med förändrade lagar i en spännande brytningstid. Vi njuter av vällagad kubansk mat på privata paladarer, bor bekvämt på mellanklasshotell samt har en natt på homestay, de privat ägda s k casas particulares, som kan vara allt från rum hemma hos kubanska familjer till privata hus som är omgjorda till små bed & breakfast.
Öns förtrollande natur med varierade biotoper, torra slätter, raviner, bördiga dalar och frodiga skogar bjuder på tropiska blommor, tobak, grönsaker och palmer. Fågellivet med fladdrande kolibrier och skygga skogsfåglar kontrasterar mot färgstarka människor och möten med koloniala städer som Havanna, charmerande Cienfuegos, historiska Santiago de Cuba och världsarv som Camagüey och Trinidad där sockerplantagerna låg tätt och den kubansk-afrikanska religionen Santería blomstrade.
Under resan passerar vi genom färgstarka naturområden där vi hoppas få se något av det fågelliv som smyckar dess våtmarker och skogar. Har vi tur ser vi Kubas inhemska kolibri, den pyttelilla bikolibrin samt andra skygga varelser som iguanaödlor och andra rara varelser. Vi har dessutom tre nätter på den vackra kuststräckan vid Guardalavaca.
Vår ciceron är arkeologen Håkan Karlsson, knuten till Göteborgs Universitet. Under de senaste 20 åren har han, i egenskap av professor i arkeologi vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet, beforskat de materiella och immateriella lämningarna efter Kubakrisen på den kubanska landsbygden. Detta i form av inventeringar och utgrävningar på de före detta sovjetiska kärnvapenbaserna, samt insamlandet av minnen och berättelser hos lokalbefolkningen på den landsbygd, och i de små samhällen, som omger dessa platser.
Vår engelsktalande kubanska lokalguide delar med sig av dagens kubanska liv och öns flamboyanta förflutna. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell och en natt på casas particulares.
Ciceron
Håkan Karlsson

Program

Avresa tidig morgon med Air France från Sverige. Vi mellanlandar i Paris där vi byter plan. Ankomst till Havanna på̊ kvällen, då vi beger oss direkt till vårt hotell i Havanna för att installera oss för tre nätter här. Vårt hotell ligger i den historiska delen av Havanna där den spanska kolonialarkitekturen är framträdande och landets livsblod, musiken, hörs överallt. Den kulturella smältdegeln Havanna sjuder av liv med invånare som är ättlingar till spanska conquistadorer och slavar från Västafrika som fick arbeta på öns sockerrörsplantage.

Idag gör vi en sightseeingtur i buss och till fots för att uppleva det mesta och det bästa av Havanna som bland annat innefattar: Strandpromenaden, Revolutionstorget, Gamla stan till fots, som är ett av landets nio världsarv, där vi ser de undersköna torgen Plaza de Armas, Plaza de La Catedral och La Plaza Vieja. Vi äter gemensam lunch på restaurang i Gamla stan.

Nu byter vi tidsepok från kolonialarkitekturen till den kända utomhusutställningen på Revolutionsmuseet med bl a det berömda fartyget Granma, som Fidel Castro och de andra revolutionärerna använde när de startade revolutionen. Vi förflyttar oss därefter till utomhusutställningen på El Moro-Cabaña på andra sidan Havannas hamninlopp där olika vapen från Missilkrisen år 1962 finns utställda. Bland annat sovjetiska strategiska och taktiska kärnvapenmissiler, samt sovjetiska och kubanska luftvärnsvapen. Åter på hotellet sen eftermiddag för att strax promenera till en fin paladar för middag.

Efter frukost åker vi en dryg timme upp bland odlingar och skog i de skyddade bergslandskapen vid Sierra del Rosario till den före detta sovjetiska missilbasen El Cacho för att titta på en av tre fortfarande stående sovjetiska missilhangarerna från Missilkrisen 1962. Hangaren i El Cacho är intressant då det var bilder av denna, tagna med lågflygande spaningsflyg, som USA använde i FN:s säkerhetsråd den 23 oktober 1962 för att bevisa att det fanns sovjetiska kärnvapen på Kuba.

Vi äter lunch i en av de byggnader som tidigare tillhörde den kubanska militären då de under åren 1964-2010 använde basen för träningen av sina specialtrupper, samt under 1960-talet för utbildningen av en lång rad Central- och Sydamerikanska gerillaledare. Efter lunchen åker vi till den lilla staden San Cristóbal där vi tittar på det lokala museet som har en del föremål från Missilkrisen. Här träffar vi också personer som har egna minnen från hur krisen påverkade livet på landsbygden och de små byarna/städerna runt baserna. Efter detta återvänder vi till Havanna och vårt hotell. Vi promenerar till en centralt belägen paladar för en god middag.

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och lämnar Havanna, sydost mot Matanzasprovinsen. Vi reser ca tre timmar genom en av Kubas mest utvecklade provinser där turismens högborg Varadero ligger på nordkusten och där flera av landets stora sockerraffinaderier är belägna men där vi styr söderut för att dels upptäcka Zapatahalvön med en unik natur och fint fågelliv. Tänk om vi ser kolibrier som smaragdkolibrin eller världens minsta fågel, bikolibrin, el zunzuncito!

Dagens stora begivenhet äger dock rum när Håkan berättar för oss om de dramatiska skeenden som ägde rum på Playa Girón. Det var här som den USA-finansierade militära invasionen av Kuba ägde rum i april 1961. En attack som på många sätt kan sägas ha utgjort förspelet till Missilkrisen 1962. På 72 timmar slogs invasionen tillbaka av den kubanska militären och folkligt organiserade milisgrupper. Vi besöker museet som berättar om slaget och ser på lämningar efter detsamma.

Nu styr vi kosan mot Playa Larga där vi äter lunch på någon av de många restauranger som ligger längs kusten. Den sista etappen av en lång dag går nu ca två timmar längs vackra landsvägar till vårt hotell strax utanför Santa Clara. Vårt bungalowhotell för en natt ligger i vackert gröna omgivningar med pool. Det var i Santa Clara som den beryktade revolutionären Che Guevara låg i bakhåll för tåget som fraktade diktatorn Batistas regeringsstyrkor till Santiago de Cuba. Om vi har tid besöker vi Che Guevaras museum och mausoleum i Santa Clara innan vi äter middag på hotellet.

Idag reser vi vidare österut dit de flesta turister inte tar sig. Det blir dock en rejäl resdag med långa transporter som vi delar upp med ett längre besök i Camagüey. Vi reser över slätter med stora sockerrörsodlingar. Här bekantar vi oss verkligen med den kubanska landsbygden innan vi ankommer till den charmerande världsarvsstaden Camagüey.

Camagüey grundades först som hamnstaden Santa Maria del Puerto del Principe runt 1515. Men efter otaliga piratattacker beslöt man flytta staden inåt land år 1528. Här bekantar vi oss med staden genom att åka med en trehjulig bici-taxi, likt en cyclo eller rickshaw, längs den gamla stadens snirkliga gator, förbi Soledad-kyrkan, det historiska centret och Ursulinerklostret.

Vi har dessutom tid för lunch på egen hand innan vi reser vidare till kolonialstaden Bayamo där vi bor en natt på mellanklasshotellet Royalton Hotel. Vi gör en liten orienteringstur till fots i Bayamo. Middag är på egen hand.

Efter frukost och utcheckning åker vi mot Santiago de Cuba dit vi anländer vid lunchtid. Staden är äldst på Kuba, känd som hjältarnas stad och nummer två i storleksordning. Santiago tävlar med Havanna om att vara öns kulturhuvudstad. Rikt på färgstarka traditioner och folklor omges staden av Sierra Maestras imponerande bergsmassiv och staden är byggd på nivåer ned mot det turkosa havet helt på södra sidan av Kuba.

Vi besöker katedralen El Cobre och det kubanska nationalhelgonet La Caridad de Cobre, på vägen ned genom staden och vi äter lunch vid världsarvet El Morro, som är en spansk fästning från 1600-talet. Området är även känt för dess gamla namn, Oriente, en provins som idag är delad i flera. Här startade revolutionen mot Batista. Regionen har dock länge varit en plats för motstånd och kamp mot slaveri, rasism och orättvisor under den spanska kolonialeran. Efter detta besök checkar vi in på vårt hotell Mélia Santiago eller liknande, för två nätter. På kvällen gör vi en liten stadspromenad i samband med vår middag på en paladar.

Idag fortsätter vi att utforska Santiago. Efter frukost besöker vi Santa Ifigeniakyrkogården där bland annat Fidel Castro och José Marti ligger begravda. Därefter återvänder vi till stadens hjärta för att besöka den spanska conquistadoren och Kubas första guvernör Diego Velasquez hus, det äldsta på ön. Vår lunch avnjuts på en paladar innan det är dags att besöka Moncada-kasernerna som ligger centralt belägna i staden och vi ser den utställning som finns där.

Det var denna militärförläggning som Fidel Castro och ett hundratal unga revolutionärer anföll den 26 juli 1953. Attacken misslyckades och många av de unga rebellerna dödades eller fängslades, däribland Fidel Castro själv. Trots misslyckandet blev attacken startskottet för 26 juli-rörelsen, som sex år senare tog makten på Kuba. Sen eftermiddag har du fritt för att bekanta dig med Santiago de Cuba på egen hand och på kvällen äter vi middag på en paladar utanför hotellet.

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker mot Guardalavaca. På vägen passerar vi lämningarna efter den svenska jordbrukskolonin Bayate där svenska emigranter under perioden 1905-1920 byggde upp en lönande sockerindustri. Vi besöker det museum om kolonin som byggts upp av lokala historieentusiaster i Mella. Efter lunch på museet åker vi vidare mot byn Biran och besöker museet som finns i det hus (Finca las Manacas) där Fidel och Raul Castro föddes.

Efter detta åker vi vidare mot Guardalavaca för några dagars sol och bad på Playa Esmeralda. På eftermiddagen checkar vi in på hotell Sol Rio de Luna y Mares, för tre nätter med helpension.

Nu väntar lata dagar med helpension på vårt hotell på Playa Esmeralda. Till väster om hotellet ligger en liten halvö med skyddad skog, Las Guanas Reserve för att bevara det baobabliknande inhemska trädet “guana” som endast finns i detta område av Holguin. Mot en avgift kan du promenera längs en naturled genom det skyddade området för att se detta träd liksom många andra växter och träd som olika arter kaktus, kubansk passionsfrukt och orkidéer. I slutet av leden finns en kalkstensgrotta med fladdermöss och den som går försiktigt fram längs leden tidig morgon eller sen eftermiddag kan få turen att se kolibrier, kubanska iguana-ödlor och de mindre anolisödlorna. Olika ugglearter, trastar, gam, brun pelikan och fregattfågel har också siktats i reservatet.

Österut mot grannhotellet där sandstranden tar slut för stenbotten finns möjlighet att snorkla, och även om artrikedomen och korallerna inte är av världsklass, så lever här många roliga arter fisk. För den starke simmaren är korallerna bättre längre ut från den steniga kusten vid gazebon, det finns ett varningssystem med röda flaggor om strömmarna och vindarna är för starka.

Efter frukost njuter vi av stranden tills det är tid att äta lunch och sedan checka ut från hotellet. Vi reser nu tillbaka till Camagüey där vi övernattar en natt. Du har kvällen till eget förfogande.

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker mot den vackra staden Trinidad på Kubas sydkust. Idag har vi en lång men intressant resdag framför oss med mycket kolonialhistoria. Christoffer Columbus upptäckte Kuba 28 oktober 1492, som då beboddes av mesoamerikanska folkslag. Efter det att Spanien beslutade sig för att erövra och kolonisera ön Kuba sändes don Diego Velásquez att betvinga lokalbefolkningen på ön. Han grundlade sju städer mellan 1512 och 1519.

År 1514 grundlade Velásquez en stad till ära av den heliga treenigheten på en utvald plats nära öns södra kust, mitt emellan öns två ändar, Santísima Trinidad, dvs Trinidad, som en av de språngbrädor han behövde för att erövra den amerikanska kontinenten. Härifrån startade expeditioner av Yucatans sedermera upptäckare; Francisco Hernández de Córdova 1517 och aztekimperiets besegrare Hernán Cortez år 1518.

År 1796 var Trinidad öns tredje största stad och dess växande betydelse härrörde från de stora sockerrörsodlingar och sockerkokhusen som försedde Europa med socker under 1700- och 1800-talen. Utanför Trinidad ligger de famösa sockerplantagen runt Valle de los Ingenios som under glansdagarna kunde ståta med 75 sockerkokhus, plantagehus, baracker och andra faciliteter kring den solkiga industrin där mer än 11.000 slavar arbetade år 1827. Idag finns endast det infamösa klocktornet Manaca-Iznaga kvar, byggt 1816 och som markerade start och slut på arbetsdagen på sockerfälten. Här står det ensamt som ett sorgligt bevis över slaveriet som följde med Europas sockerberoende. I Valle de los Ingenios ser vi ett utomhusmuseum över den kubanska sockerproduktionen som dog i och med Sovjetunionens sönderfall.

Trinidads charmerande myller av kullerstensgator, plazas och historiska hus kröns av Plaza Mayor med 1700-talshus där andalusisk/morisk stil blandats med europeisk neoklassicism. Kampanilen på San Franciscoklostret är stadens landmärke och Palacio Brunet från stadens gyllene era samt neoklassiska Palacio Cantero är bredvidliggande pärlor. Vi besöker stadens historiska koloniala centrum och äter lunch.

Efter detta fortsätter vi mot kolonialstaden Cienfuegos med historiska vackra torg bland snövita eller glatt pastelliga byggnader. Cienfuegos i hjärtat av Kubas jordbruksland grundlades som den spanska kolonin Fernandina de Jagua 1819. Här bosatte sig även många fransmän från Bordeaux, Louisiana mm och de främsta intäkterna kom från boskap, tobak, mango, kaffe, vax, timmer och i synnerhet sockerindustri. Området runt Cienfuegos präglades då av stora sockerrörsfabriker med svart slavarbete, som ägdes av spanjorer. Efter frigörelsekriget så övertogs de flesta av fabrikerna av amerikanska investerare och idag finns bara minnen kvar. Cienfuegos är ett utomordentligt exempel på moderna tankar om hygien, modernitet och stadsplanering i tidig spansk upplysningsstil. Det är det första exemplet i Latinamerika och har därför status som Unesco världsarv.
Vår övernattning här blir på ett Casa particular där vi även äter middag.

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker mot Havanna dit vi anländer vid lunchtid. Vi checkar in på hotellet för resans sista två nätter och på eftermiddagen besöker vi El Capitolio (Kapitolium) som är den kubanska kongressens samlingsplats och ett av de centrala byggnadsverken i Havanna. Byggnaden renoverades och återöppnades 2018. Här får vi en guidad tur.

Vi äter lunch på Kempinski hotell och besöker sedan Ernest Hemingways två favoritbarer Floridita och Bodeguita del Medio i Gamla stan. Vi har därefter fri tid under eftermiddagen och kvällen för att upptäcka Havanna på egen hand.

Efter frukost besöker vi Centro Fidel Castro Ruz som är ett forskningsinstitut/museum som skapades efter Fidel Castros död år 2016. Här tittar vi på en utställning om Castros liv och den kubanska revolutionen. Lunch serveras på en paladar i Vedado-distriktet och eftermiddagen är till eget förfogande.

Fram till revolutionen var den tropiska ön full av amerikanska gamla bilar men efter handelsblockadens införande i början av 1960-talet var det väldigt svårt att få fatt i såväl reservdelar som nya bilar. Idag rullar en hel del kinesiska bilar på gatorna i Havanna. Utanför stadens täta trafik kan fortfarande häst och vagn samt gamla 50-talslastbilar ses trafikera vägarna. Glädjande för den som älskar att se gamla bilar i fint skick gör vi idag en tur med klassiska amerikanska bilar och åker till vår resas avslutande middag.

Efter frukost är förmiddag och eftermiddag fria för att upptäcka Havanna på egen hand. Sen eftermiddag/tidig kväll åker vi till flygplatsen och lämnar detta fantastiska land. Vi checkar in på Air Frances flyg som ska ta oss tillbaka hem till Skandinavien.

Under dagen landar flyget från Paris i Sverige och det är dags att förbereda sig på vinterväder med minnen från den färgstarka och historierika drottningen i Karibien.
Höjdpunkter
- Håkan Karlssons gedigna kunskaper och personliga kontakter på denna ljuvliga ö
- Nutidshistorien som delar världen
- Grönska och tropiska paradisstränder
- De koloniala pärlorna till städer
- Den lilla turen i amerikanska 50-talsbilar
- Besöket på Bayate - svenskkolonin på Kuba
Resfakta
Reslängd
16 dagarAvresedatum
10/11Avreseort
Stockholm/Arlanda, Göteborg och KöpenhamnResmål
Havanna - Playa Giron - Santa Clara - Camagüey - Bayamo - Santiago de Cuba - Bayate - Playa Esmeralda Guardalavaca - Trinidad - Cienfuegos - Havanna
Pris
Från 69 950 krEnkelrumstillägg
7990 kr
I priset ingår
- Flyg Stockholm – Havanna via Paris t/r
- Flygavgifter
- Transporter enligt program
- Fjorton nätter på mellanklasshotell eller casas particulares av pensionatsstandard
- En natt på interkontinentala flyg
- Fjorton frukostar
- Elva luncher
- Tio middagar
- Enklare flygplansmåltider
- Entréer och besök enligt program
- Viss gemensam dricks
- Svensktalande ciceron
- Engelsktalande lokalguide
I priset ingår ej
Visum (kontakta oss för att ordna detta)
Personlig dricks till chaufförer och lokalguide
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.Resplan
Dag 1. Sverige – Paris – Havanna – enklare flygplansmåltid. Ankomst Havanna och incheckning på hotell 3 nätter
Dag 2. Historiska, koloniala Havannas torg och kyrkor – Revolutionsmuseet med Granma – El Moro-Cabaña utställning från Missilkrisen – lunch – middag
Dag 3. Sierra del Rosario-bergen – El Cachos sovjetiska missilhangarer – San Cristóbal museum – möte med kubaner – lunch – middag
Dag 4. Zapatahalvöns grönska – Playa Girón/Grisbukten – Playa Larga lunch – Santa Clara, en natt på mellanklasshotell.
Dag 5. Rejäl resdag till samt besök i världsarvsstaden Camagüey – kolonialstaden Bayamo för en natts boende.
Dag 6. Färd till Santiago de Cuba med stadsrundtur – El Morro – lunch – incheckning på hotell två nätter – middag.
Dag 7. Stadsrundtur med Santa Ifigenia – conquistadoren Diego Velasquez hus – lunch – Moncadakasernerna – middag.
Dag 8. Besök i svenska jordbrukskolonin Bayate med lunch – bröderna Castros födelsehus – Guardalavaca med hotell tre nätter på Playa Esmeralda – middag
Dag 9 – 10. Playa Esmeralda med lunch och middag.
Dag 11. Strandliv – lunch och sedan utcheckning med resa till Camagüey för en natt på hotell.
Dag 12. Lång men intressant resdag till världsarvet Trinidad – Valle de los ingenios med Manaca-Iznaga – stadsrundtur i Trinidad och lunch – till Cienfuegos med en natt på Casa Particular med middag.
Dag 13. Resa till Havanna och besök på El Capitolio, kubanska kongressen – lunch på Hotel Kempinskis tak – Hemingwaybarerna Floritdita och Bodeguita del medio – incheckning på hotell två nätter – fri kväll.
Dag 14. Centro Fidel Castro Ruz forskningscentrum – lunch – rundtur med klassisk amerikansk veteranbil – avskedsmiddag.
Dag 15. Egen tid i Havanna – resa till flygplatsen – incheckning på resan hem med lättare flygplansmåltider.
Dag 16. Hemkomst på eftermiddagen.
Boende
Mellanklasshotell och en natt i Casa Particular
Resesätt
Air France
Pass och visum
Behövs och kan köpas via Historiska Resor
Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.Resans karaktär
Värme, sol och promenader på ojämnt underlag i städer och byar samt vissa långa dagar i buss kräver en normal grundkondition, hela leder och knän för att vara så njutbar som Kuba kan vara.
Deltagarantal
15 – 25 personer
Avgångar
Bilder
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag