

Historiska Bohusläns hällristningar
Hällristningar och konst på Västkusten
Arkeologisk västkustodyssé med Izabella Donkow
Upplev 8.000 år av svensk och nordeuropeisk historia! Bronsåldersmänniskans arv till oss nutida människor är i mångt och mycket deras ristningar i hällar, berg och grottor. Bilder över det som betydde mycket för dem berättar sällsamma historier till oss.
Följ med på en resa som går från Norrköpings hällristningar till norra Bohusläns magnifika arv från bronsålder till järnålder med mängder av ristningar. En verkligt spektakulär svensk historieskrivning och ett kulturarv som finns på Unescos världsarvslista sedan 1994. Här förtäljer de många och varierade motiven en unik bild av livet från europeisk bronsålder, hur livet avspeglas i hällristningar, gravfält och det brukade landskapet. Bohuslän som har den största koncentrationen av hällristningar i Skandinavien med mer än 1500 platser där man funnit hällristningar. Men det är en siffra som ständigt revideras och vi kommer att få senaste nytt av arkeolog Andreas Toreld som är knuten till Vitlycke i Tanum. De flesta hällristningarna är gjorda under bronsåldern, någon gång mellan 1800-500 f. Kr. och början av järnåldern. Vår ciceron är uppskattade och kunniga arkeolog Izabella Donkow. Vi reser via Norrköpings hällristningar till Tanumstrand Spa & Resort, utanför Grebbestad där vi bor i fyra nätter vid havet. På vår färd tillbaka skall vi uppleva den vikingatida kyrkan vid Kata gård med kunnig specialguidning. Välkommen på en unik och historierik upplevelseresa till vackra västkusten!
Ciceron
Izabella Donkow

Program

På morgonen samlas vi vid Cityterminalen för vår resa med abonnerad buss till norra Bohuslän, till Tanumtrakten. Färden går via Norrköping, den stad i världen som har flest hällristningar inom sin stadsgräns. På förmiddagen stannar vi till på vägen för förmiddagskaffe och en smörgås före ankomst till Himmelstalund.

Hällristningarna i Himmelstalund ligger nordöst om Motala ström, i västra utkanten av Norrköping. De utmärker sig som en av de figurrikaste hällristningsplatserna i Skandinavien. Här anlades många bosättningar under bronsåldern (1800-500 f. Kr.) Med sin närhet till Östersjön och Motala ström hade människor tillgång till bördiga odlingsmarker och bra tillgång till föda, i form av fisk och säl. Vattnet utgjorde utmärkta transport- och handelsleder.

Vi stannar till vid Björnhällen, Svinhällen och Yxhällen innan vi fortsätter mot det närbelägna Ekensberg. Här, inte långt från sjön Glan, finns den kända Solbäraren och avbildningar av ett bronsålderssvärd, vars detaljerade utformning tillät riksantikvarien Emil Hildebrand att, redan på 1860-talet, datera hällristningarna till bronsåldern. Vi tar in den omgivande miljön och de häpnadsväckande avbildningarna inknackade på hällarna.

Härifrån är det inte långt till Värdshuset Löfstad Slott där vår lunch väntar. Stärkta är vi redo att fortsatta vår färd genom ett sensommarvackert landskap och vid femtiden stannar vi till vid vackra Vargön utanför Vänersborg. Här ska vi avnjuta en tidig tvårättersmiddag i den trevliga miljön på välrenommerade Ronnums Herrgård.

Nu återstår den sista sträckan till TanumStrand hotellet, utanför Grebbestad, dit vi ankommer på kvällen för resans tre nätter. Här bor vi i dubbelrum med balkong eller terrass och havsutsikt över en vacker skärgård och båthamnen.

Idag väntar en dag fylld med konst och natur! Efter frukost färdas vi med buss genom det vackra bohuslänska kulturlandskapet mot Tjörn. Vårt första stopp är Brasta som ligger på Stångenäset, två mil norr om Lysekil. Här stannar vi till för att titta på Backa-hällristningarna med en av världens mest kända hällristningar: Skomakaren. Det är en nästan två meter lång människofigur som håller något som liknar en stridsyxa.

Hällristningarna i Bohuslän är från bronsåldern, från ca 1800 till 500 f. Kr och början av järnåldern. När motiven knackades in i bohusgraniten i Backa såg landskapet helt annorlunda ut. Stångenäset var under bronsåldern en stor ö, eftersom den upp mot 15 meter högre havsnivån fick Gullmarsfjorden och Åbyfjorden att vid den tiden löpa samman vid Dingleslätten. Backaristningarna låg, vid den tiden, på en slätt, en kilometer från havet.

Vi reser rejält i tiden från forntida konst till det nordiska Akvarellmuseet via en fika med kaffe och bulle vid Röe gårds mysiga servering i gammal stil med en härlig uteservering i söderläge. Gårdens butik ligger i ett timrat spannmålsmagasin från 1879 som ger en härlig air av lanthandel med allt från livsmedel, nostalgileksaker, heminredning och presentartiklar till salu.

Nordiska Akvarellmuseet ligger i Skärhamn på Tjörn och är ett unikt konstmuseum med fokus på akvarellmåleri. I år firar Akvarellmuseet 25 år. Vi inleder med en lunch på restaurang Vatten och därefter får vi en guidad visning av den imponerande samlingen. Byggnaden, som är designad av arkitekten Jürgen Mayer, är känd för sin moderna arkitektur och sitt vackra läge vid havet. Den utbyggda huskroppen och de intilliggande ateljéerna är placerade längs strandlinjen och delvis ute i vattnet. Ingreppen i landskapet har reducerats till ett minimum.

Vi reser vidare till en annan av Tjörns stora konstupplevelser, nämligen Pilane skulpturpark. Här guidas vi i den unika skulpturparken, som kombinerar samtidskonst med natur, och utforskar de imponerande skulpturerna som är placerade i det vackra landskapet.

Efter en dag fylld med många intryck väntar tillbakaresan. Vi stannar till på vägen vid Sundsby Säteri för eftermiddagskaffe innan vi tar oss tillbaka till Grebbestad-trakten. Kvällen till eget förfogande. På hotellet finns en restaurang och en pizzeria, samt en restaurang ca 800 meter utanför hotellområdet.

Idag väntar en hel dag bland hällristningar runt världsarvet Tanum. Efter frukost möter vi upp med Andreas Toreld, arkeolog verksam vid Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar, som är vår guide för dagen.

Med buss beger vi oss mot Aspeberget där vi följer en knappt kilometerlång stig med sju hällar fyllda av ett myller av avbildningar. Vår färd fortsätter mot det närbelägna Litsleby. Framme intar vi medhavd förmiddagsfika innan vi tar oss an Litslebyhällen med dess ca 250 motiv som dateras från slutet av bronsåldern till tidig järnålder. Hällen omnämndes första gången år 1761 och är därmed den tidigast omnämnda ristningen i världsarvsområdet.

Spjutguden, en 2,3 m hög figur av en krigare, dominerar hällen. Det är den största människofigur som avbildas på någon hällristning i Skandinavien. Spjutguden täcker flera tidigare ristningar, något som gör att han tros vara bland de sista, om inte den allra sista, ristningen som huggits på hällen. Ristningens storlek antyder att det inte kan röra sig om en vanlig krigare utan om en krigisk gudom, kanske en tidig Oden eller Tor.

Vi dröjer oss kvar i området. Från Litslebyhällen går vi på en skogsstig ca 100 m till Tegnebyhällen. På denna nästan helt horisontella ristningsyta avbildas en stridsscen med femton figurer. De avbildade är ryttare sittande på hästrygg med spjut och fyrkantiga sköldar i händerna. Sköldformen är en typ som är känd från tidig järnålder, dvs 500-400 f. Kr. Tegnebyhällen tillåter oss att dra slutsatsen att hällristningstraditionen, som når sin kulmen under bronsåldern, fortsätter även in i järnåldern. I närheten av ristningen finns en grav i form av en stensättning. Ytterligare tre outgrävda gravar har kunnat identifieras i dess omedelbara närhet.

Från Litsebyhällen färdas vi mot Vitlycke museum som ligger två km norrut. Framme avnjuter vi en lunch och har tid att vandra runt i museet. Vi återsamlas för en guidad visning av den stora Vitlyckehällen och de rekonstruerade bronsåldershusen.
Från Vitlycke reser vi mot Fossum. Här finns den kända Fossumristningen som, till skillnad från de andra hällristningarna i Världsarvet, aldrig varit i kontakt med bronsålderns hav. I närheten finns Balken, en häll med obemålade ristningar. På den högra delen av hällen avbildas en solhäst. Motivet är känt från andra avbildningar som förekommer på bronsföremål. Tolkningen är att hästarna drar solen över himlavalvet på dagen för att på kvällen lämna över den till nattskeppet som tar solen tillbaka till öster. Hästvagnsmotivet är bäst känt från Trundholmsvagnen, idag i Nationalmuseet i Köpenhamn, och är ett offerfynd från äldre bronsåldern i form av en över en halv meter lång modell av en hästdragen vagn.

Sist på programmet står gården Edsten i Kville socken utanför Fjällbacka. I denna trakt, som ligger strax utanför världsarvsområdet, har Andreas och hans kollegor arbetat de senaste tre åren. Här har 2000-talets största fynd av bohuslänska hällristningar gjorts. Vid ankomst stärker vi oss med kaffe och bakverk samtidigt som vi hör Andreas berätta om dessa sensationella upptäckter. Omtumlade av alla intryck tar vi oss tillbaka till hotellet där vi avnjuter vår avskedsmiddag.

Efter frukost checkar vi ut och tar oss upp till Falbygden. Utanför Falköping stannar vi till för förmiddagskaffe och smörgås och strålar samman med vår västgötska guide Ann-Christine Rundquist. Tillsammans med henne kör vi genom Sveriges ”äldsta landsväg” – kulturväg Skaraborg. Vi passerar fornlämningar, klosterruiner, Hornborgasjön med dess rika fågelliv på väg mot Varnhem.

På en kulle, överblickande Varnhems klosterkyrka och Klostersjön, gjorde arkeologer, i början av 2000-talet, ett häpnadsväckande fynd. De hittade fundament av en tidig gårdskyrka i sten, som dateras till 1000-talet, troligen 1040-talet. Dateringen tyder på att det rör sig om lämningar av en av Sveriges äldsta stenkyrkor, anlagd i slutet av vikingatiden!

Intill kyrkan hittades kristna gravar som började anläggas redan på 900-talet. Dessa anlades intill en liten träkyrka som tidigare fanns på platsen, men som det inte finns några spår av idag. Bland de begravda fanns Kata. Hennes namn känner vi från en runinskrift på en kalkstenskista som hittades precis norr om kyrkans grund. Den som lät rista gravinskriften var Kättil, Katas man. Platsen kom att kallas Kata Gård efter denna kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. De närbelägna gravhögarna från järnåldern visar att gården har en kontinuitet som går långt tillbaka i forntiden.

Vi får en guidad tur av Kata Gård som idag är vackert omgärdad av en modern byggnad som sedan 2017 fungerar som ett museum. Därefter väntar en guidad tur av Varnhems klosterkyrka.
År 1148 kom cisterciensermunkar från Alvastra till Varnhem och grundade Varnhems kloster. Placeringen av klostret i Varnhem vid Billingen var idealisk.

Bäst känd är klosterkyrkan som gravplats för Birger Jarl och enligt tradition fyra medeltida kungar. Här vilar också stormaktstidens rikaste man Magnus Gabriel De la Gardie som lät rusta klosterkyrkan till dess nuvarande utseende och som såg till att inrätta gravkor och minneshall för sig och sin familj. Den mäktiga klosterkyrka som vi idag känner till i dess praktfulla barockutsmyckning med det mäktiga strävpelarsystemet och det stora centraltornet är bl.a. resultat av De la Gardies restaurering.

Efter guidningen väntar lunch på det anrika Klosterkaféet som ligger mitt emot klosterkyrkan. Det är svårt att tänka sig en bättre fond för en lunchpaus. Mätta lämnar vi Varnhem och fortsätter mot Stockholm. På vägen stannar vi till för eftermiddagskaffe med en ostmacka på idylliska Tant Gröns kafé utanför Örebro. Denna innehållsrika resa börjar lida mot sitt slut och vi beräknar ankomma till Stockholm runt kl åtta på kvällen.
Höjdpunkter
- Resans kunniga guider med arkeolog Andreas Toreld vid Tanums hällristningar, Ann Christine Rundqvist vid Varnhem och Kata samt resans ciceron arkeolog Izabella Donkow
- Vårt boende vid havet utanför Grebbestad
- Den stora samlingen hällristningar vi ser
- Gemensamma måltider med likasinnade nyfikna tidsresenärer
Resfakta
Reslängd
4 dagarAvresedatum
12/8Avreseort
StockholmResmål
GrebbestadPris
Från 18 990 krEnkelrumstillägg
1650 kr
I priset ingår
- Transporter med privat buss enligt program
- Entréer och visningar enligt program
- Tre nätter del i dubbelrum på TanumStrand Resort
- Tre frukostar
- Sju fikapauser
- Fyra luncher
- Två middagar
- Svenska ciceroner och lokalguider
- Skatt
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Boende
TanumStrand Spa Resort
Adress: TanumStrand hotellet, 457 95 Grebbestad
Telefon: 0525 190 00
Hemsida: https://tanumstrand.se/
Resesätt
Buss från / till Cityterminalen, Stockholm
Klimat
Augusti såsom varandes en av västkustens sommarmånader bjuder på medeltemperaturer på dygnet som ka ligga som lägst runt 14 grader och som högst i medeltal under dygnet kring 20 grader, statistiken säger också att månaden augusti har 14 regndagar och 93 mm i nederbörd i medeltal sett över flera års tid. Kläder efter väder är alltid bäst och vi är ju ute mycket under dagarna för äventyr i kustmiljö så lager på lagerprincipen är att rekommendera med ett tunt regnställ över kläderna samt bekväma promenadskor med bra grepp i sulan och som tål väta.
Deltagarantal
min 15 personer – max 25 personer
Bra att veta
Hela leder och normal grundkondition med vana att stå och gå mycket på dagarna underlättar för en fin reseupplevelse.
Avgångar
Bilder
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag