Upptäcktsfärd i Antikens Epirus med Medelhavsmuseets Vänner

Följ med arkeologen Richard Holmgren och Albanienkännaren Josif Paparisto under en vecka genom Albanien, Nordmakedonien och Grekland. På färden genom dramatiska landskap, särpräglade orter och kända antika platser, lär du känna spännande kök, spektakulär arkitektur och legendomspunna karaktärer.

Möt de iögonfallande klostren i Meteora, erfar civilisationens första stapplande steg fram till konfrontationen mellan greker och romare och få en upplyst inblick i Albaniens moderna historia. Under resan besöker du både moderna och antika städer, vilka satt avtryck i vår gemensamma historia. Blicka ut över kusten för sjöslaget vid Actium, möt orten för oraklet i Dodona och gå i den mytologiske hjälten Herakles fotspår, detta emedan du lyssnar till våra ciceroners skildringar av härskare från Alexander den store och Pyrrhus fram till Enver Hoxha.

Välkommen att möta våren och upptäckter i antikens Epirus!

Ciceron

Richard Holmgren

Richard Holmgren är arkeolog och en av hans första skottkärror sköts i Konungarnas dal, Egypten. Såväl professionella arbeten som passionerad upptäckarglädje, har kommit att involvera både den kinesiska kulturen, Amazonas regnskogar, projekt och utgrävningar i klippstaden Petra, Italiens Pompeji, Siwaoasen i Egypten samt Arenigrottan i Armenien. Många års arbete har också ägnats åt den etruskiska kulturen med egna flyginventeringar över San Giovenale och arbetet med Svenska Dödahavsexpeditionen i Jordanien.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Tirana - Europas minst kända huvudstad

Vid ankomst mitt på dagen, möter du Josif och Richard samt vår egna tidsmaskin – den rundtursbuss som inledningsvis kommer att ta oss in till Tirana för att checka in på vårt centralt belägna hotell. Eftermiddagen börjar vi lite lugnt med en stadsrundvandring där vi bland annat besöker det mystiska kvarteret Blloku ”den förbjudna staden i det stängda landet”. Här bodde landets ledare skyddade och utan insyn, medlemmarna av Albaniens politbyrå. Med överstimulerade näthinnor och kvällen till ära, äter vi sedan en angenäm middag på en av Josifs favoritrestauranger. Med andra ord, kvällen står och faller med hans gastronomiska omdöme.

Dag 2 Benbukten längs med Egnatiavägen i Nordmakedonien

Efter frukost hoppar vi in i tidsmaskinen och beger oss sydöst mot den vackra Ohridsjön som ligger på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien. Vi ska börja med att besöka den så kallade benbukten, eller ”Bay of Bones”. Flera av traktens tidiga boplatser karakteriserades av att vara uppförda på pålar i vattnet. Trenden känner vi ända från stenåldern och på Balkanhalvön hittar vi boplatser vars komplexitet sticker ut som några av de största och äldsta i Europa. Flera av dessa ligger fortfarande på sjöbottnen och är svåra att besöka, men delar av byggnaderna över Ohrids 10 000 pålar har emellertid rekonstruerats så att vi kan ta del av konstruktionerna vid sidan om ett museum på platsen. Just boplatslämningarna i Ohrid ger en bild av en förhistorisk vardag under en kaotisk tid då bronsåldern kollapsade i det östra Medelhavsområdet.

Lunch intar vi i staden Ohrid som 1979 listades som världskulturarv av Unesco. Här kommer vi också att göra en stadsrundvandring i stadens bebyggelse, vilken gör nedslag i både antiken samt i 1300 och 1400-tal. Efter att ha checkat in centralt i staden, äter vi en gemensam middag över samtalsämnen om både pålar och vin. Vi sitter då mitt i den gamla handelsplatsen Lychnidos som låg längs med den romerska här- och handelsvägen Via Egnatia.

Dag 3 En ryktbar stad på vägen mot Meteoras branta klippor

Frukost i all ära, sedan bär det av i riktning mot staden Bitola i södra Nordmakedonien.
Under vägen kommer vi att göra ett besök i den antika staden Heraclea-Lyncestis, vilken ligger ett stenkast utanför den moderna staden Bitola. Vi har då färdats österut längs med Via Egnatia och det var här som Alexander den stores far, Filip II av Makedonien, lät grunda staden Heraclea som en slags säkerhetszon på den öst-västliga länken mellan Makedonien och de oberäkneliga Illyrerna i väst (Josifs anfäder). Detta skulle även bli vägen som aposteln Paulus färdades på under sin resa mot Illyrien i väst. Vi gör en rundtur i den antika staden och lär känna några av de stadens viktiga händelser och institutioner från hellenistisk tid, genom den romerska perioden och fram till bysantinsk tid i egenskap av biskopssäte. Sedan dundrar vi vidare i riktning söderut mot den grekiska staden Kalambaka.

Vi kommer att stanna för en gemensam lunch under vägen, innan vi sedermera når fram till ovannämnda stad som ligger vid foten av ett extraordinärt geologiskt fenomen, Meteoras gigantiska klippor. I tusentals år fann människor här sin tillflykt på de branta klipporna och i det omgivande området. Vi installerar oss på vårt boende i Meteora och gör oss redo för vår gemensamma aftonvard och morgondagens strövtåg.

Dag 4 Guds mäktiga fästningar över Peneasdalen

Efter frukost checkar vi ut från boendet i Kalambaka och beger oss mot de näraliggande klostren i Meteoras dalgång. Här i regionen av Thessalien uppfördes tjugofyra kloster ovanpå traktens naturliga sandstenspelare. Klostren byggdes på 1300-talet, där allt material vinschades upp för hand. Idag är fortfarande sex av de grekisk-ortodoxa klostren aktiva och sent omsider i slutet av 1980-talet blev dessa spektakulära konstruktioner upptagna som världsarv av Unesco. Klipporna beboddes ursprungligen av eremiter men under turkarnas expansion sökte sig de gudshängivna upp i de mer svåråtkomliga klipporna, 400 meter över Peneasdalen. Det är inte svårt att förstå hur Kalambaka har givit namn till området, vilket är av turkiskt ursprung och just syftade på ”mäktiga fästningar”.

Det första klostret, Megalo Meteoron började att anläggas på en av de större klipporna runt 1340-talet av en munk vid namn Athanasios. Detta kom också att ge namn till hela området. I början av 1900-talet kom man att uppföra trappor till fästningarna så att klostren blev mer lättbesökta. Som resenär behöver du därför inte packa med rep eller korgar. Efter vårt besök i utvalda delar av komplexet och en lunch i trakten, så reser vi vidare fem mil rakt västerut mot staden Ioannina (Janina), provinshuvudstaden i grekiska Epirus, där vi checkar in på vårt hotell. Under den sena eftermiddagen har du möjlighet att vandra runt i staden innan vi strålar samman för middag vid sjutiden.

Dag 5 Från oraklet i Epirus till slaget vid Actium

Hoppa in i tidsmaskinen efter en tillfredsställande frukost. Vi ger oss av rakt söderut i riktning mot staden Preveza. I vanlig ordning kommer du att lyssna till spännande berättelser på bussen och innan du vet ordet av, är vi framme vid foten av Tomaros berg i Epirus. Här finner vi Dodona som är en helgedom för Zeus och enligt traditionen det äldsta oraklet i Grekland. Templet i Dodona gav upphov till en liten stad där prästinnor och präster, i den heliga lunden, tolkade prasslet av eklöven för att avgöra vilka åtgärder som skulle vidtas. Enligt en ny tolkning härrörde orakelljudet sannolikt från bronsföremål som hängde från grenarna och kan liknas med moderna vindklockor. Kulten finns belagd från 700-talet f.Kr. och levde kvar till 391 e.Kr. då den heliga eken höggs ner och Dodona blev ett biskopssäte.

Vi undersöker platsen och gör en djupdykning i fenomenet orakel och olika former av spådomskonst, så kallad mantik. Vår färd går vidare mot staden Preveza, för när vi är i trakten så måste vi se platsen för det beryktade sjöslaget vid Actium, 31 f.Kr. Det var här som Gaius Octavianus (så småningom känd som kejsar Augustus) besegrade rivalen Antonius och Kleopatras flotta för att senare etablera sig som ensam härskare över det romerska riket. Vi gör ett besök i det arkeologiska museet av Nikopolis och en utställning på temat om sjöslaget och den tusenåriga historien kring staden som grundades i slagets efterdyningar. På vägen tillbaka mot vårt boende i den albanska staden Gjirokaster, kommer vi att stanna till för vinprovning med tilltugg i vingården Domaine Glinavos i Zitsa. Fri kväll och restaurangbesök i Gjirokaster.

Dag 6 Pyrrhus Erövraren och livet på landet

På förmiddagen besöker vi Antigoneia, den antika stad som på order av fältherren Pyrrhus, kungen av Epirus, uppfördes 295 f.Kr. Från sitt rike i nuvarande nordvästra Grekland och södra Albanien gav han sig ut för att erövra den kända världen – en nyck som orättvist skulle gå till historien för sina nederlag. Ruinerna efter Antigoneia breder ut sig över en hög bergsrygg med en dramatisk utsikt över Drinosdalen och omgivande berg. Staden är en av det moderna Albaniens största antika städer och med sina befästa murar försvarade den dalgången med ett nätverk av befästa fort. Antigoneias hus var av peristyl-typ med innergårdar omgärdade av kolonnader.

Arkeologiska fynd visar på de många hantverkare som var aktiva i staden, där vissa hus fått namn efter ägarens yrke, såsom exempelvis kurirens och vävarens hus. Här finns marknadstorg och rester av monumentala byggnader som omgavs av ett välutvecklat gatunätverk med stenlagda ytor, kanaler och avloppssystem. Staden brann ned under en natt på order av den romerske generalen Aemilius Paulus för att hämnas Pyrrhus och låg sedan bortglömd till 1970- talet då den albanske arkeologen Dhimosten Budina fann inskriptioner som avslöjade stadens identitet.

Efter historierna om Pyrrhus och Antigoneia beger vi oss ut på landet. Vi besöker en lokal bonde och äter en god lunch på en gård i närheten av Antigoneia. Vi återvänder sedan till det vackra Gjirokaster ”den glimmande staden”, där närmare sexhundra ottomanska stenhus draperar de branta sluttningarna ned mot Drinodalen. Kvällen är din egen för middag och utforskande av stadens utbud i egen takt. Vi stannar på vårt hotell för en andra av tre nätter i staden.

Dag 7 Staden Butrint med utsikt mot Corfu – ett mikrokosmos av antiken

Efter frukost reser vi idag i riktning mot det blå Joniska havet och den vackra stranden Ksamil. Efter en färd förbi berg och genom dalar når vi den arkeologiska fyndplatsen Butrint som är ett vackert beläget världsarv i tät skog och marskland med rikt fågelliv. Platsen är som ett mikrokosmos över antika kulturer, innehållande bosättningar och lämningar från en period över hela tre millenier. Här finns antika grekiska lämningar ovanpå femtiotusenåriga kvarlevor, ackompanjerat av senare färgglada romerska mosaiker med rikliga djurmotiv.

Poeten Vergilius menade att detta var platsen där trojaner hade bosatt sig efter Trojas fall och enligt historikern Dionysos av Halikarnassos, besöktes även Butrint av Homeros mytologiska hjälte Aenas. Genom sitt skyddade och samtidigt strategiska läge vid havet blev platsen viktig för både handel och vida kontakter. Här finns också en helgedom tillägnad medicinalguden Asklepios. Även Julius Caesar har lämnat ett avtryck genom att göra Butrint till en belöningskoloni för de soldater som hade kämpat med honom i strid mot Pompejus. Platsen sätter få historiska gränser för en riktig exposé som på olika sätt berör allt från bronsålder fram till händelser och monument som är tidstypiska för framförallt den grekiska och romerska kulturen.

Under dagen äter vi lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Härifrån tar vi oss sedan tillbaka till Gjirokaster och vårt hotell. I staden väntar också en gemytlig avskedsmiddag och för den otröttlige, en kväll i staden.

Dag 8 Från havets taverna och upp i det blå

Vid åttasnåret checkar vi ut från vårt hotell i Gjirokaster för avresa mot flygplatsen. Innan avfärd så dukas vår lunch upp vid det Adriatiska havet, närmare bestämt i staden Durres – eller för den som vill, den romerska staden Dyrrachium. Den moderna staden vilar på antika lager, grundlagd som Epidamnos år 627 f. Kr. i Illyrien och omdöpt under romartiden. För Catullus var staden känd som ”Hadriae tabernam” – det adriatiska havets taverna, ett naturligt stopp för romarna på resvägen längs den adriatiska kusten. Var bättre för en sista lunch innan eftermiddagsflyget hem till Sverige?

Resans höjdpunkter

  • Våra ciceroners berättelser om då och nu i Albanien, Nordmakedonien och Grekland
  • Benbukten vid Ohridsjön
  • Meteoras klippkloster
  • Dodona och oraklet i Epirus
  • Slaget vid Actium
  • Staden Butrint - ett mikrokosmos över antika kulturer
  • Regionens gastronomi
  • Pyrrhus Antigoneia

Resfakta

Reslängd

8 dagar

Avresedatum

21/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda, Göteborg och Köpenhamn

Resmål

Tirana - Ohrid Bay of Bones - Bitola Heraclea - Kalambaka Meteora - Ioannina - Dodona - Gjirokaster - Antigoneia - Butrint - antikens Dyrrachium - hemresa

Pris

Från 27 600 kr

Enkelrumstillägg

3250 kr

I priset ingår

  • Flyg Stockholm – Tirana t/r, via Warszawa
  • Flygavgifter
  • Transporter, entréer och visningar enligt program
  • Sju nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  • Sju frukostar
  • Sju luncher
  • En lunchsmörgås
  • En fika
  • Fem middagar inklusive ett glas vin/läsk samt vatten
  • Ett vingårdsbesök med vinprovning
  • Engelsktalande lokalguider
  • Svensktalande ciceroner
  • Skatt

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa mot Tirana via Warszawa – Incheckning på hotell – Middag.
Dag 2. Mot Nordmakedonien och Ohrid – Bay of Bones museum – lunch – incheckning – stadsrundvandring – middag.
Dag 3. Avresa till Bitola – romerska staden Heraclea – avresa till Kalambaka Grekland – lunch – Incheckning – middag.
Dag 4. Besök på Meteora med klippkloster – lunch – avresa mot Ioannina och en natt på hotell – stadsrundvandring – middag.
Dag 5. Antikens Dodona – Slaget vid Actium – Lunch i Preveza – vinprovning i Zitsa – Incheckning på hotell i Gjirokaster, Albanien.
Dag 6. besök på Antikens Antigoneia – lunch hos bonde – fri tid i Gjirokaster
Dag 7. Antikens Butrint vid havet – Lunch – Middag i Gjirokaster.
Dag 8. Avresa från hotellet – besök i romarnas Durres – flygresa hem via Warszawa

Boende

Fyrstjärniga hotell, en natt vardera i Tirana, Ohrid, Kalambaka, Ioannina samt två nätter i Gjirokaster

Resesätt

LOT Polish airlines

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

20 – 30 personer

Bra att veta

Hela leder och knän samt en normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse bland utgrävningsområden, ojämna gator med trappor och höjdskillnader. Vissa dagar kan upplevas långa med transportsträckor på 10 – 20 mil.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-04-21
2025-04-28
27 600 kr
Stockholm/Arlanda
Väntelista
2025-04-21
2025-04-28
28 100 kr
Göteborg
Väntelista
2025-04-21
2025-04-28
28 100 kr
Köpenhamn
Väntelista
Avresa: 2025-04-21
Hemkomst: 2025-04-28
Pris: 27 600 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: Väntelista
Avresa: 2025-04-21
Hemkomst: 2025-04-28
Pris: 28 100 kr
Från: Göteborg
Platser: Väntelista
Avresa: 2025-04-21
Hemkomst: 2025-04-28
Pris: 28 100 kr
Från: Köpenhamn
Platser: Väntelista