Res med Jöran Nielsen till herresäten, engelsk Orientexpress och light rail

England är inte bara herresätenas, industrihistoriens och skaldernas förlovade rike men även järnvägens ursprungliga hemland. Här finns allt från rälsburna vagnar i gruvor som inledde eran till det lyxiga Belmond British Pullman med dagsresor till Canterbury i flärdens tecken.

Varmt välkommen på en tågresa till England. Här reser vi genom ett historiskt och böljande vackert landskap med besök på herresätena Penshurst Place och Dorney Court, samt stosar i historiska Canterbury. Under vår vistelse upplever vi två vitt skilda historiska tåg med såväl en lyxig dagsresa ombord på The British Belmond, som en liten tur på en historisk järnvägssträcka med Kent and East Sussex Railway.

Res med anglofilen, whiskyälskaren och mångårige resemakaren Jöran Nielsen på en resa utöver det vanliga!
Världens första ånglokomotiv byggdes i Storbritannien så här har man en lång och kärleksfull relation till sina tåg. Det var 1804 som Richard Trevithick byggde lokomotivet som tog fyra timmar att köra närmare två mil. Eftersom loket var för tungt gick rälsen sönder och fyra år senare hade Trevithick modifierat det markant och visade upp det för Londonborna som fick provåka för en shilling.
Detta var nästa steg i den industriella revolutionen som byggde Storbritanniens rikedom och som skulle skapa det globaliserade samhället såväl inom landet som i världen. Som ett mirakel förkortades restiden från flera dagars skumpande med häst och vagn till några timmar ombord ett tåg med frustande ånglok. Nya städer föddes vid järnvägens knytpunkter och livet skulle med ens bli snabbare och mer effektivt.
Förvänta dig en annorlunda dag med förstklassig service med air av glamour ombord på British Pullmans autentiska 1920-tals vagnar som dras av ett British Rail Class 67 diesellokomotiv. Under vår färd från London till Canterbury och tillbaka befinner vi oss i den Gyllene eran i sammetssäten och art deco inredning och fina måltider serverade på ”bespoke China”.

Våra bekväma boenden är fyrstjärniga Hilton Cobham i England samt mellanklasshotell Graf Moltke vid Hamburgs tågstation.

Ciceron

Jöran Nielsen

Anglofilen, whiskyälskaren och mångårige resemakaren Jöran Nielsen har ett långt och varierat förhållande med den engelskspråkiga övärlden, efter nästan ett halvsekel på irländska, skotska och engelska vägar. Jöran förmedlar sin stora kunskap på ett trevligt sätt med en stor dos humor, med glimten i ögat leder han oss på nya brittiska äventyr.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Sverige - Hamburg

Vi reser med dagtåg under morgonkvisten från vald destination – Stockholm, Göteborg, med tågbyte i Köpenhamn mot Hamburg, drottningen vid Elbe. Här rullar vi våra egna väskor från tåget till mellanklasshotell Novum Graf Moltke för en natts boende. Kvällen är till eget förfogande.

Dag 2 Hamburg - London via Bryssel

På morgonen skall vi vidare på vår tågodyssé mot öriket Storbritannien. Vår färdledare Jöran samlar gruppen i Köpenhamn. Resan går via Köln till Bryssel där vi tar oss ombord på Eurostar för resan under den Engelska kanalen och vidare över södra Englands böljande fält och vita kalkstensklippor mot ett brusande hav. Vid ankomst till London möts vi av vår privata buss som tar oss till hotell Hilton Cobham för fyra nätter här.

Dag 3 Herresäten, trädgårdar och en historisk tågresa

Vi inleder vår dag med Penshurst Place & Gardens, vars vackra hus och trädgårdsrum är bland landets vackraste såväl som en av Englands äldsta trädgårdar med anor från 1346 och en formträdgård från 1580 medan slottet är ett charmerande virrvarr av byggnader där den äldsta delen är från 1341. Penshurst historia är färgstark och inleddes då sir John de Pulteney önskade en jaktegendom ute på landet 1338. Det är troligt att Pulteney använde kung Edward IIs egen arkitekt och mycket av husets originaldelar från färdigställandet 1341 finns kvar än idag.

Huset byggdes till under de tre hertigarna av Buckingham som residerade här under andra halvan av 1400-talet och när kung Henrik VIII besökte den tredje hertigen av Buckingham på Penshurst 1519 hade den senare spenderat den otroliga summan av mer än en miljon pund, i dagens pengavärde, på besöket. Kung Henrik VIII såg detta som en maktdemonstration och ett hot, varpå kungen fick hertigen av Buckingham anklagad för förräderi och halshuggen. Penshurst blev nu kronans egendom och kungen använde slottet som jaktegendom och bas för uppvaktningen av Anne Boleyn på närbelägna Hever castle.
Henrik VIIIs son gav slottet till sin bäste vän sir Henry Sidney 1552 och denne byggde till Penshurst med bla rummen som idag kallas Queen Elizabeth and Tapestry Rooms. Idag residerar Philip Sidney, andre Viscount de L´Isle, här med sin fru och sina två vuxna barn

Under besöket serveras kaffe/te och kaka. Slottets kafé The Porcupine Pantry har även varm mat för den som vill köpa lite mer till lunch.
Resan går sedan vidare. Vi skall göra en resa på Kent East Sussex Railway, som är landets första rälsburna transportmedel eller spårväg, den sk light rail, för persontransporter.

Den byggdes tidigt 1900-tal av Holman F Stephens, och tack vare en dedikerad intresseorganisation är det idag en av landets mest älskade museijärnvägar, som firade sitt femtioårsjubileum 2024 av återöppnandet. Vi reser i långsam takt med historiska diesellok genom det vackra Wealden i Rother dalen känd för sin naturskönhet. Här får vi en unik inblick i tågresandets Gyllene era då denna sträcka endast var en del av ett större järnvägsnät under hejdagarna fram till 50-talet och vi får även se museet med de två historiska loken Bodiam och Knowle.
Vi återvänder till vårt hotell för gemensam middag.

Dag 4 The Belmond British Pullman till Canterbury

Idag skall vi spendera en dag med orientexpresskänsla, vända tillbaka till en tid då tågresor innebar flärd och lyx, livréklädda tjänare i ombonade, vackert dekorerade tågvagnar. Här känner vi verkligen vingslagen från tågresandets Gyllene era för de bättre bemedlade, under en resa till Canterbury. Ombord på tåget har du det perfekta tillfället att klä dig i festkläder, men kavaj och slips krävs ej. Däremot tar man sig rätt att avvisa gäster som är klädda i t-shirt, keps, shorts, jeans eller joggingbyxor.

Under resan serveras en trerätters brunch som inleds i stil med en drink, Bellini. När vi ankommer till Canterbury har du tid att utforska denna historiska stad på egen hand. Det är en dryg kvarts promenad till den berömda katedralen, bland medeltida hus, över den vackra floden samt nära det romerska museet med flera sevärdheter. Vi har ungefär fyra timmar till eget förfogande i kullerstenarnas stad.

På vägen tillbaka från Canterbury till Victoria station reser vi åter genom ett böljande landskap och serveras ett glas bubbel, efterföljd av en fyrarättersmiddag med ett par glas vin.
Vid återkomsten till Victoria station kring åttatiden på kvällen tar vi oss till vår buss för transporten till hotellet.

Dag 5 Tudorminnen vid Themsen, Buckinghamshire

Förmiddagen bjuder på ytterligare ett fantastiskt historiskt brittiskt herresäte, strax utanför London. Allra längst söderut i Buckinghamshire ligger byn Dorney vid Themsens strand, en gång så omskrivet för sin honung att saxerna uppkallade byn Humlornas ö. Här har man funnit spår efter förhistoriska bosättningar i torven, vilket antyder att platsen där Dorney ligger varit en betydelsefull handelsplats. För närmare trettio år sedan undersökte arkeologer från Oxford Themsens historiska sträckning och vid Dorney fann man ett stort 3.300 år gammalt religiöst centrum.

Omnämnandet i Domesday Book, 1086, indikerar att Dorney var den första landsbygdsbosättningen, väster om London, och här ska vi besöka det vackra herresätet Dorney Court, ett av landets viktigaste hus från Tudortiden. Under nästan femhundra år bodde sex olika familjer på Dorney Court. Familjen Palmer kom in i bilden när Dorney såldes till Londons borgmästare, sir William Garrard, år 1542. Efter dennes död samt en lång och smutsig arvstvist kom huset i dottern Marthas mans ägo 1624. Mannen var James Palmer av Wingham i Kent, sedermera adlad och en erkänd miniatyr- och porträttmålare. Alltsedan dess har Dorney Court alltså bebotts av familjen Palmer. Husets äldsta delar är från tidig Tudortid runt 1440 och vid första anblick kan man tycka att hela byggnaden är medeltida men faktum är att en del av exteriören är en rekonstruktion från viktoriansk tid i slutet av 1800-talet.

Huset ligger vackert vid sjön med samma namn, som användes för roddtävlingarna under OS i London 2012. Interiörens layout är mycket lite ändrad sedan 1500. Därför kommer vi att njuta av vår guidade tur i huset för att se dess antika möblemang, den fina stora salen med många familjeporträtt med flera vackra rum. Huset har även använts flitigt i Tv-serier och film, bla flera av Agatha Christies Poirot-episoder, Morden i Midsumer samt senast i Bridgerton.

På Dorney Court odlades landet första ananas under mitten av 1600-talet, skyddad bakom omgärdande, murgröneklädda terrakottamurar. Naturligtvis finns därför en historisk pub i byn med namnet ”The Pineapple”. Trädgården med den historiska muromgärdade delen är en sevärd del av egendomen bland perfekt klippta gräsmattor och vackert formklippta växter.
Vi äter en lunch på en restaurang i närområdet innan vi återvänder sedan till vårt hotell med tid på egen hand.
På kvällen serveras en avskedsmiddag på hotellet.

Dag 6 Under kanalen på rälsen mot Hamburg

Utcheckning från vårt hotell samt färd till tågstationen varifrån vårt tåg via Bryssel och Köln går mot Hamburg. Vi ankommer Hamburg sen kväll och tar vårt bagage till fots till närbeläget hotell.

Dag 7 Hamburg - hemorten

Efter frukost promenerar vi åter med våra väskor till stationen för vidareresan till Stockholm via Köpenhamn. Vi säger farväl till vår ciceron Jöran.

Resans höjdpunkter

  • Belmond British Pullman - en dag i flärdens England med god mat och en härlig vistelse i Canterbury
  • Light rail - en tur med historiskt tåg i härliga landskapet Kent
  • Herresäten och trädgårdar i sensommarskrud
  • Vår färdledare och ciceron Jöran NIelsens kunskaper och sätt att förmedla dem

Resfakta

Reslängd

7 dagar

Avresedatum

12/9

Avreseort

Stockholm

Resmål

Hamburg - Penshurst Place - Kent East Sussex Railway - Belmond British Pullman från London till Canterbury - Dourney Court - Hamburg - Stockholm

Pris

Från 34 990 kr

Enkelrumstillägg

6995 kr

I priset ingår

  • Tågbiljetter Sverige - London t/r
  • Platsbiljetter
  • Transporter, entréer och visningar enligt program
  • Sex nätter på fyrstjärniga hotell i del i dubbelrum
  • Fyra engelska frukostar
  • Två frukostar/picknickfrukostar
  • En publunch
  • Två fikapauser
  • En trerätters-brunch med en drink
  • En fyrarätters middag med vin ombord på The Belmond
  • Två hotellmiddagar
  • Svensktalande färdledare
  • Engelsktalande guider
  • Skatt

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Säg till att du vill resa från Göteborg eller Köpenhamn vid bokning.

Resplan

Dag 1. Sverige – Hamburg, en natt på hotell Graf Moltke.
Dag 2. Hamburg – London, installering på hotell Hilton Cobham och kvällen på egen hand.
Dag 3. Penshurst Place & Gardens – resa på Kent East Sussex Railway – gemensam middag.
Dag 4. The Belmond British Pullman till Canterbury, med brunch, vistelse i Canterbury och middag på tåget.
Dag 5. Dorney och dess Tudorherresäte Dorney Court – lunch – Avskedsmiddag på hotellet
Dag 6. London – Hamburg, en natt på hotell Graf Moltke
Dag 7. Resa till hemorten.

Boende

En + en natt på Hotrel Novum Graf Moltke i Hamburg
Fyra nätter på Hilton Cobham, Surrey

Resesätt

Tåg

Valuta

GBP

Pass och visum

Du behöver fylla i ett elektroniskt inresetillstånd om en kostnad av 10 GBP innan inresan till England.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

För att njuta av resan på bästa sätt behöver du kunna ta dig runt på promenader med ojämnt underlag. Branta trappsteg, nivåskillnader och löst underlag kan förekomma och hela leder samt knän borgar för en fin upplevelse.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-09-12
2025-09-18
34 990 kr
Stockholm
5+
Avresa: 2025-09-12
Hemkomst: 2025-09-18
Pris: 34 990 kr
Från: Stockholm
Platser: 5+