Seniora Läkare till Cornwall - Hav, himmel och trädgårdsprakt

Praktfulla, imponerande gröna Cornwall i sydvästra England har mycket att bjuda på, såväl inom konst, som sköna dagar vid en vacker kust. Men det som gör grevskapet så speciellt är att här finns vidunderliga trädgårdar och parker. Vi avrundar med historiska Bath med minnen från jubilerande Jane Austen.

Cornwall är inte bara gruvminnenas och de bildsköna små fiskelägenas landskap utan även trädgårdsälskarens paradis. Här finns allt från små charmiga trädgårdar till stora välkända trädgårdar som The Eden Project och The Lost Gardens of Heligan. För flera hundra år sedan hämtade fröjägare exotiska växter från världens alla hörn som visade sig trivas bra i det subtropiska klimatet. Tack vare Golfströmmen har kraftfulla och färgstarka Cornwall ett milt och gynnsamt klimat för alla trädgårdssinnen – såväl experimentlusta som traditionell engelsk romantik. Historiskt sett är Cornwall landets mest keltiska grevskap. Folket i Cornwall vill gärna vara självständiga med eget språk och flagga. Cornwalls vilda kustlandskap och stämningsmättade fiskelägen gör att det är lätt att känna sig som i en roman av Daphne du Maurier, Agatha Christie eller Anne Cleeves. Avrundningen i Bath hyllar även Jane Austen-jubileet och inbjuder till vackra promenader i en stad som agerat kuliss till otaliga serier och filmer. Vi reser i trevligt sällskap med likasinnade samt har inkluderat de flesta av resans måltider. Boendet är fint beläget och fyrstjärnigt i Padstow samt Bath. Vår kunniga ciceron är Tina Engström, både omtyckt licensierad historisk guide och erfaren trädgårdsguide.

Ciceron

Tina Engström

Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 - 28 april. Bristol - Hestercombe House - Cornwall

Flygningen går från Sverige via Amsterdam till Bristol. Vid ankomst väntar vår kompetenta guide Tina Engström. Färden går söderut genom Somerset för att besöka en underskön plats – det historiska herrehuset Hestercombe House, vars trädgårdars design och historia spänner över tre århundraden. I synnerhet den formella edwardianska trädgården skapad av sir Edward Lutyens och Gertrude Jekyll, är hyllad som en av världens allra främsta verk och deras kanske främsta gemensamma skapelse. Utöver trädgårdarna finns här ett konstgalleri med högkvalitativ samtida konst. Herresätet är beläget i Quantock Hills som var ett av Englands absolut första områden som fått benämningen ”Area of Outstanding beauty”.

Vi promenerar på ägorna längs den gruslagda promenadväg som leder till den fina Tusenskönegången som designats av sir Edward Lutyens som en länk mellan den formella trädgården och den tidigare anlagda landskapsträdgården från 1750-talet med det oktagonala sommarhuset. En liten juvel från 1800-talet är ett Viktorianskt ”shrubbery, en plantering av dekorativa buskar med idegranstunnel och vyer mot det viktorianska vattentornet.  Vi strosar mot den holländska trädgården med ett imponerande orangeri, samt den formella trädgården som sträcker sig till rotundan med vyer över det omkringliggande landskapet och följer stigen mot den viktorianska terrassen, över den grå planteringen mot den världsberömda Great Plat, en nedsänkt plantering med färgstarka växter och geometriskt formade avgränsningar i sten och bergenia, samt en pergola. Vidare kan vi njuta av två dammar, en rosenträdgård som så här i vårtid pryds av blommande lökväxter. Den som vill kan köpa något gott att äta på matställena här.

Vi reser nu vidare mot den allra sydvästligaste spetsen av Storbritannien. Historiskt sett har Cornwall haft gruvor sedan antiken. Idag kommer människorna för det milda klimatet, det speciella ljuset och de vackra små fiskelägena vid ett dramatiskt hav. Vi installerar oss på charmiga mellanklass-hotell på den norra korniska kustens charmigt gemytliga Padstow, känd som kändiskocken Rick Steins matstad men även använd som bas för diverse brittiska tv-serier. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2 – 29 april. Eden Project – familjeägda Pinetum - Lost Gardens of Heligan

Eden Project, anlades för 10 år sedan med kolossala ”biomer”, anlagda i en övergiven kalkgruva. På Eden Project har all världens nyttoväxter samlats; besökaren häpnar i den ena biomens tropiska regnskog, med en takhöjd på 57 meter, och känner i den andra igen Medelhavsområdets härdigare växtlighet.

Familjeägda trädgården Pinetum har under fyrtio års tid utvecklats till en lugnets oas bland lummiga buskar och träd i olika nyanser. Ray och Shirley Clemo har samlat växter för en trädgård för alla sinnen och alla säsonger, vilket resulterat i en av landets största växtsamlingar. I Capability Brown-stil ser vi öppna parklandskap med välväxta ekar och en sjö, bortom det en japansk trädgård med tepaviljong. I tidig vårtid känner du de svepande doftstråken av berberis, abelia och azalea med underbara vaniljtoner. Under dagen lunch på egen hand.

De mycket kända och fascinerande ”Förlorade trädgårdarna” i Heligan hade legat bortglömda i nästan 80 år när restaureringen inleddes 1991. Platsen har varit i släkten Tremaynes ägo i över 400 år, men efter första världskriget tog ingen längre hand om trädgårdar och park. Idag innehåller området, på ca 32 hektar, bl a en märklig grönsaksträdgård med melongård, en italiensk trädgård och en subtropisk djungel. Man lockar tillbaka fågellivet och arbetar hårt för att förbättra platsen ständigt. Vi njuter av de olika trädgårdsrummen, omgärdade av höga tegelmurar och njuter av hur väl de gamla viktorianska trädgårdsmästarnas arv förvaltas idag.
Retur till vårt hotell för gemensam middag.

Dag 3 – 30 april. Hepworth St Ives – Trebah – Trewidden utanför Penzance

St.Ives är ryktbar långt utanför Englands gränser, denna pittoreska lilla stad vid nordkusten med sin berömda konstnärskoloni sedan 1880-talet. Vi besöker Barbara Hepworths verkstad och skulpturfyllda trädgård med ett kort besök. Skulpturerna är mjukt inbäddade i grönskan och skapar en slags rofylld modernism i en närmast galet grön miljö. Tid på egen hand för att få en lunch på något av de fina alternativ som finns i staden.

Trebah Gardens, en av Cornwalls mest namnkunniga parkanläggningar med 160 år på nacken, ligger belägen i en vid ravin med utsikt ut mot den romantiska Helfordfloden. Tack vare det skyddade läget liknar klimatet närmast ett subtropiskt och här frodas bambu, gunnera, bananplantor och sällsynta stora ormbunksträd, som anlände på 1800-talet, använda som ballast ombord på skepp från Sydamerika.

På hemvägen besöker vi en mindre känd pärla i en liten by belägen mellan Penzance och Lands End. Här ligger en av Cornwalls många linjära trädgårdar, dvs att de ärvts från generation till generation. Släkten Bolitho har genom århundraden skapat en spännande och meandrande trädgård med många gömda skatter i skymda trädgårdsrum – som stenträdgården med hundtandsliljor, den muromgärdade trädgården eller vattenträdgården. Här finns en av Storbritanniens finaste samlingar magnolior, azaleor och rhododendron samt de över 250 kameliorna, där tre exemplar är över hundra år, som har gett Trewidden status som Garden of Excellence hos det internationella kameliasällskapet. Du finner små dammar här och där i trädgårdslandskapet tillsammans med minnen från fornstora gruvbrytningstider, en industri som idag är världsarvsklassad. Vi återvänder till vårt hotell för middag.

Dag 4 - 1 maj. The Garden House - Stourhead Park

Idag har stunden kommit att lämna Cornwall för resan upp mot Somerset och Bath. Vi åker via Dartmoor National Park mot Salisbury. Dagen inleds med ett besök på The Garden House som skapades efter andra världskriget av växtsamlaren Lionel Fortescue och hans fru. En av trädgårdens höjdpunkter är den muromgärdade trädgården, i anslutning till ruinerna av en gammal prästgård, men här finns ett flertal tematiska trädgårdsrum som är ljuvliga att utforska. Vi färdas över bitvis vilt ödesmättade Dartmoor och gör stopp för att avnjuta en gemensam publunch i charmiga Princetown.

Ett av de finaste exemplen över hela världen på en romantisk park är magnifika Stourhead Park, en enastående trädgård och ett ypperligt exempel på engelsk landskapsarkitektur. Det magiska landskapet, som designades av Henry Hoare II och färdiggjordes 1780, rymmer arkitektur med klassisk grekisk och romersk influens, där ser vi en Palladio-bro, här ett Pantheon. En lugn och vacker engelsk sjö och en trädrik fantasivärld kompletterar. Landskapet ändrar sig från den ena delen av parken till den andra, en förtrollande upplevelse.

Vid ankomst till Wiltshire och Bath installerar vi oss för två nätter på fyrstjärniga Hampton by Hilton Bath City, bra beläget i den vackra historiska staden. Bath är en av världens vackraste städer, framförallt känt för sina romerska bad dit människor vallfärdat för att njuta av dess källor. På 1700-talet kom aristokratin hit för att dricka brunn, träffa annat fint folk, dansa, spela kort och inte minst gifta bort sina döttrar. Jane Austen kom hit på 1770-talet för första gången och skildrar just mycket av detta liv i sina böcker. Kvällen till eget bruk.

Dag 5 – 2 maj. Jane Austens och romarnas Bath

Dagen spenderas till fots i undersköna Bath, romarnas stad. Denna kullerstensbelagda stad med blyinfattade fönster är med på världsarvslistan sedan 1987. Den georgianska eran, 1714 – 1830, var en period med enastående blomstring inom arkitektur, måleri och litteratur. Under denna tid föddes också den industriella revolutionen, vilken medförde omfattande sociala, ekonomiska och teknologiska förändringar i Storbritannien. Tidens anda skildras ypperligt av många författare, där en av de mest berömda är Jane Austen.

I eleganta Bath med vackra hus från olika epoker samlades den förväntansfulla och fashionabla societeten och staden är på många sätt bevarad så som Jane Austen kände den. Gatorna, byggnaderna och den eleganta världen porträtterar hon briljant i sina böcker Northanger Abbey och Övertalning. Jane Austen kom att bo här från 1801-1806 och vid ett besök på Jane Austen House and Museum får vi en inblick i hennes liv och verk, inte minst nu då man firar 250 år sedan Jane Austen föddes 1775.

Jane Austen är känd som en romantisk författarinna, som beskrivit förvecklingar kring folk som ska gifta sig. Men det är långt ifrån hela sanningen. Hon skrev sex böcker om kvinnors liv i borgarklassens England under det sena 1700-talet och tidiga 1800-talet. Hennes kommentarer är satiriska och ofta samhällskritiska men också fulla av humor. Hon hämtade inspiration till böckernas karaktärer bland sina vänner, och till miljöer på de platser hon själv besökte.

Vid Victoriaparken ligger de oförglömliga byggnaderna Royal Crescent och The Circus. Dessa hus ritades av John Wood, en nytänkande arkitekt med stort intresse för Baths romerska förflutna. Det imponerande palatset Royal Crescent är dekorerat med 114 joniska kolonner och innehåller trettio bostäder för noblessen, varav två gjorts om till exklusivt hotell. Andra kända hus är pumphuset – för att inte tala om de magnifika romerska termerna.
Vi njuter av ett Afternoon Tea under dagen samt fortsätter upptäcka denna stad.
Under kvällen väntar gemensam middag.

Dag 6 – 3 maj. Iford Manor – Lacock – hemresa

Under morgonen checkar vi ut för att lämna Bath. Vår kosa styr mot Bradford on Avon och Wiltshire där det eleganta, tidlösa herresätet Iford Manor väntar oss. Lite har ändrats sedan Domesday Books dagar och den vackra egendomens natursköna omgivningar har använts i David Attenboroughs BBC dokumentär om Storbritanniens vilda öar. Vi njuter av dess trädgårdar innan det är dags att resa vidare.

Lunchen serveras på en pub, The George Inn, Norton St Phillip. Därifrån reser vi vidare norrut till den lilla charmiga medeltidsbyn Lacock i Cotswolds. Staden har varit inspelningsplats för många storfilmer som ”Stolthet och fördom”, ”Emma” och de senaste Harry Potterfilmerna. Efter en stund här reser vi till flygplatsen i Bristol för hemfärden till Sverige.

 

Resans höjdpunkter

  • Vår ciceron Tina Engström
  • Cornwalls fiskelägen och trädgårdar
  • Södra Englands trädgårdar och historiska herresäten
  • Jubilerande Jane Austen
  • Bath

Resfakta

Reslängd

6 dagar

Avresedatum

28/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda, Göteborg och Köpenhamn

Resmål

Bristol - Hestercombe House - Padstow - Eden Project - Pinetum Gardens - Lost gardens of Heligan - St Ives - Trebah Gardens - The Garden House - Stourhead Park - Bath - Iford Manor - Lacock - Bristol

Pris

Från 36 850 kr

Enkelrumstillägg

7890 kr

I priset ingår

  • Flyg Stockholm - Bristol, via Amsterdam t/r, (Göteborg eller Köpenhamn mot tilllägg
  • Flygavgifter
  • Transporter, entréer och visningar enligt program
  • Fem nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
  • Fem engelska frukostar
  • Två publuncher
  • Ett Afternoon tea
  • Fyra middagar
  • Kunnig svensk guide
  • Skatt

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Resplan

Dag 1. Bristol flygplats till Hestercombe House Gardens – Padstow. Middag.
Dag 2. Eden Project – Pinetum Gardens – Lost Gardens of Heligan. Middag.
Dag 3. St Ives och Barbara Hepworths skulpturträdgård – Trebah Gardens – Trewidden Garden. Middag.
Dag 4. The Garden House  – publunch i Princetown – Stourhead Park  – Bath.
Dag 5. Jane Austens Bath. Middag.
Dag 6. Iford Manor Gardens – publunch – Lacock – hemresa

Boende

3 nätter på Harbour Hotel i Padstow, i Cornwall
2 nätter på Hampton by Hilton Bath City, i Bath

Resesätt

KLM via Amsterdam till Bristol

Valuta

Brittiska pund

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Ca 25 personer

Bra att veta

Observera att ändringar kan ske beroende på ändrade öppettider på privata egendomar. Hela leder och normal grundkondition för trädgårds- och stadspromenader, borgar för en fin reseupplevelse.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-04-28
2025-05-03
36 850 kr
Stockholm/Arlanda
5+
2025-04-28
2025-05-03
37 350 kr
Göteborg
1
2025-04-28
2025-05-03
37 350 kr
Köpenhamn
4
Avresa: 2025-04-28
Hemkomst: 2025-05-03
Pris: 36 850 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+
Avresa: 2025-04-28
Hemkomst: 2025-05-03
Pris: 37 350 kr
Från: Göteborg
Platser: 1
Avresa: 2025-04-28
Hemkomst: 2025-05-03
Pris: 37 350 kr
Från: Köpenhamn
Platser: 4