Engelska kulturskatter - Downton Abbey och Jane Austen med Oxford

Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett lady Cora bli uppassad av butlern Mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Välkommen på en resa med vår kunniga omtyckta Englandsguide, Blue Badge-licensierad Londonguiden Tina Engström som bott i Storbritannien i mer än 20 år. Med henne utforskar vi även Jane Austens Bath, besöker andra herresäten som Basildon Park och Sudeley Castle, samt bekantar oss med Oxford. Bybesök i natursköna The Cotswolds samt ett klassiskt Afternoon Tea hinner vi också med. Vi bor bra i utkanten av The Cotswolds på Queens Hotel, i spa- och kulturstaden Cheltenham som används för inspelningarna av tv-serierna House of Eliot och Vanity Fair, och som är känd för sin Regency-arkitektur. 

”Den krönta ö, – den borg naturen byggde åt sig själv, – den ädelsten i silverhavet fattad, – den goda jord, det rike: detta England” , så beskriver skaldernas skald, William Shakespeare, sitt hemland. Från detta England har det sedan lång tid tillbaka strömmat litteratur, film och tv-dramatik som står i en klass för sig. Ikoniska författare som William Shakespeare och Jane Austen skapade tidlösa verk, skådespel och romaner, som fortfarande sätts upp, läses, omtolkas och hittar en ny publik. På filmduken och i tv-rutan har regissörer och manusförfattare skapat fängslande dramatik i atmosfäriska miljöer som lockar tittar långt utanför det lilla öriket.

Under de senaste årtiondena har ingen engelsk tv-serie och filmer varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. En av effekterna av framgången ska ha varit att behovet av butlers ökat, framför allt i Kina, där en ny butlerskola med inspiration från Downton Abbey, öppnades 2014. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015, men på senare år har spelfilmer som berättar om familjens vidare öden premiär. Highclere Castle, som slottet heter i verkligheten, ligger i södra England och här bor greve Carnarvon med familj. Inte ens lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: ”mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum” säger hon. Slottet har bara öppet under en begränsad tid varje år, för trots populariteten och exponeringen är slottet fortfarande ett familjehem.
Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett lady Cora bli uppassad av butlern Mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru.

Välkommen på en resa med vår kunniga omtyckta Englandsguide, Blue Badge-licensierad Londonguiden Tina Engström som bott i Storbritannien i mer än 20 år. Med henne utforskar vi även Jane Austens Bath, besöker andra herresäten som Basildon Park och Sudeley Castle, samt bekantar oss med Oxford. Bybesök i natursköna The Cotswolds samt ett klassiskt Afternoon Tea hinner vi också med. Vi bor bra i utkanten av The Cotswolds på Queens Hotel, i spa- och kulturstaden Cheltenham som används för inspelningarna av tv-serierna House of Eliot och Vanity Fair, och som är känd för sin Regency-arkitektur.
Vi fokuserar på historia, kultur och även på andra klassiskt brittiska filmer, tv-serier och romaner. And indeed a nice cup of tea! Här kan vi frottera oss i de miljöer där Maggie Smiths oförlikneliga änkegrevinna, den buttre butlern Carson och den vackra och vassa lady Mary är hemtama. För vi är nog rätt många som tillbringat en hel del timmar nedsjunkna i vår tv-soffa, men i tankar och sinnen befunnit oss bland böljande gröna kullar, i gemaken på ålderdomliga herresäten fulla av dyrgripar och dammiga familjeporträtt, bland småbyar med stugor med sneda halmtak och väggarna täckta av murgröna och blåregn på den engelska landsbygden. Vi har engagerat oss i intriger, familjeskandaler och dramatiska dödsfall bland såväl herrskap som tjänstefolk. Nu har vi tillfället att förflytta oss till dessa miljöer i verkligheten.

Ciceron

Tina Engström

Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Basildon Park - från Ostindiska kompaniets dagar till 50-talsfest

Vid ankomst till London möter Tina oss med privat buss för färd västerut till grevskapen Berkshire och Somerset. Vi stannar till mitt i naturområdet Chiltern Hills, ett område som alla som följer tv-serien Morden i Midsomer är väl förtrogna med, eftersom tv-serien till stor del spelas in i trakten. Resan tar oss direkt ut i en magnifik omgivning. Basildon Park är ett georgianskt herresäte med influenser från renässansarkitekten Andrea Palladios vurm för Antikens rena linjer. Rikedomarna som Francis Sykes gjorde inom det Ostindiska kompaniet möjliggjorde restaurationer och utbyggnationer passande en man av hans ställning från år 1771.

Egendomen ärvdes av hans sonson, också en sir Francis, som verkar ha varit en illuster karaktär som festade med prinsregenten som 14-åring och som agerade förebild för elakingen Bill Sikes i Oliver Twist. Francis fru var älskarinna till premiärministern Benjamin Disraeli. Han tvingades sälja hela härligheten, och under det kommande århundrandet kom Basildon Park att vandra mellan skilda innehavare. De sista privata ägarna var lord och lady Iliffe som renoverade Basildon till sin forna glans men med moderna bekvämligheter och 1978 överlämnade de egendomen till National Trust. Filmatiseringen av Jane Austens Stolthet och fördom från 2005 med Kiera Knighley spelades in här, likaså Marie Antoinette, och husets interiörer har fått spela rollen av familjen Granthams Londonresidens Grantham House i Downton Abbey.
Vi fortsätter sedan till Cheltenham där vi inkvarterar oss på mellanklasshotell Queens Hotel Cheltenham i hjärtat av staden med utsikt över stadens Imperial Park. Här intar vi välkomstmiddag.

Dag 2 Elegans och historia i klassiska Bath – kulissernas Lacock

Bath är staden som heter vad den är, för det är verkligen bad det handlar om här. Det var badandet som ledde till att staden en gång grundades. Redan kelterna höll de varma källorna i Bath (de enda i Storbritannien) som en helig plats, men det var romarna som byggde de första badanläggningarna och ett tempel helgat till Minerva. Det finns legender som säger att det var på denna plats som kung Arthur besegrade sachsarna och Bath förblev en viktig plats i engelsk historia även under efterkommande sekler. Men det var framför allt under den georgianska epoken på 1700-talet som Bath blev en trendig kurort, och den engelska överklassen började flockas kring de varma baden.

Eleganta hus och bostadskvarter uppfördes. Staden har härbärgerat många kändisar under kortare eller längre tid. Några har varit landsflyktiga kungligheter som Ludvig XVIII, Napoleon III och den etiopiske kejsaren Haile Selaisse. Också många inhemska engelska kungligheter som drottningarna Elisabeth I, Anne, Charlotte och Victoria har besökt staden, några av dem för att behandlas vid de hälsosamma baden. Också många litterära personligheter har levt i staden, bl a Mary Shelley, Henry Fielding och framför allt Jane Austen. Jane Austen bodde i Bath under fem år mellan 1801 och 1806. Hon skrev sina första romaner, Northanger Abbey och Persuasion här, men trots den glamour som förknippas med staden lär hon ha hatat stället. Hon flyttade när hon kunde och kom inte tillbaka. Det har inte hindrat dagens Bath från att göra Jane till något av stadens dotter och införliva hypen kring hennes romaner i stadens turistverksamhet.

Vi gör en guidad stadsvandring där vi också anknyter till Jane Austen och besöker eller passerar stadens sevärdheter: Romerska baden, The Circus, är en cirkulär gata med pampiga hus från början av 1800-talet. En del av adresserna där är idag uppköpta av Hollywoodkändisar som Nicholas Cage och Johnny Depp. Vi ser den allra flottaste halvmåneformade gatan Royal Crescent med georgianska hus, the Assembly Rooms, den eleganta salongen för badgäster Pump Room samt Bath Abbey.Efter tid för lunch på egen hand beger vi oss ut från Bath till Lacock.

Lacock har behållit mycket av sin 1700-talskaraktär och har ofta använts som filmkuliss i diverse kostymfilmer, exempelvis i Jane Austen-filmatiseringar som Emma och Pride and Prejudice, men också i Harry Potter-filmer, BBC-serien Cranford som baseras på Elizabeth Gaskells romaner, The Other Boleyn Girl och många fler. Det har också rapporterats att inspelningar för den nya Downton Abbey-filmen har skett här. Många av de filminspelningar som ägt rum här gjordes vid Lacock Abbey, en medeltida kyrka grundad på 1200-talet, men som efter reformationen gjordes om till ett högreståndsresidens.

I närbelägna byn Castle Combe, alldeles i utkanten av The Cotswolds, stannar vi för ett klassiskt Afternoon Tea på The Old Rectory. Miljöerna även i denna by har återkommande använts i film och på tv. Återfärd till Cheltenham och middag på egen hand.

Dag 3 I Downton Abbeys rike - Highclere Castle och Bampton

Hela dagen ägnas åt platser förknippade med tv-serien Downton Abbey. Serien utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Hampshire. Resans höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, greven, earlen, av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och den kommande filmen.
Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen och ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen, som gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922.

Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson. Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och därför kan familjen nu bo i slottet vintertid.

Efter besöket äter vi lunch på någon av pubarna i närheten, antingen Carnarvon Arms eller The Yew Tree, som använts av filmteamet. Därnäst kommer vi till byn Bampton, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här promenerar vi bland välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus. Vi återvänder till vårt hotell i Cheltenham för natten. Middag på egen hand.

Dag 4 Sudeley Castle - genom The Cotswolds till Oxford

Idag reser vi från hotellet genom de norra delarna av det kulliga Cotswolds med sina förtjusande småbyar mot Sudeley Castle. Här andas en air av Shakespeare över Tudorslottet med en rik historia som går ända tillbaka till 1000-talet. Henrik VIIIs sista och överlevande fru Katherine Parr bodde på slottet. Kung Charles I sökte skydd här under inbördeskriget men efter det föll slottet i glömska och försummades under 200 år. Törnrosaslottet är idag hem till lady Ashcombe med barn och grunden till dess nuvarande viktorianska prakt lades i mitten av 1800-talet då de välbärgade handskmakarna och bröderna Dent restaurerade slottet.

Brorsonens fru Emma Brocklehurst var den kvinna som tog sig an trädgården med tio prisbelönta trädgårdsrum, bla de intressanta helande örter och nyttoväxter som trivs i Tudor Physic Garden, en jungfruligt vit trädgård vid St Marys Church som är dedikerad jungfru Maria och därigenom såväl Katherine Parr som lady Jane Grey promenerade in i kyrkan bland mycket annat.

Vid en av de mest intressanta och vackraste delarna av Themsen ligger Oxford med sina drömmande spiror. Vi gör en guidad promenadtur genom Oxford och förbi dess världsberömda universitet.

Här stiftar vi även bekantskap med platserna i staden där litterära gestalter såsom J.R.R. Tolkien, skapare av böckerna om Härskarringen, och författaren C.S.S Lewis som skrev böckerna om ”Narnia”, arbetade och spenderade sin tid. Christ Church College återetablerades av kung Henrik VIII år 1546 och är den enda som hyser en katedral innanför sina väggar. Lewis Carroll inspirerades också av Christ Church då han skrev ”Alice i Underlandet”. Därifrån reser vi till flygplatsen för hemresan från London.

Resans höjdpunkter

  • Slottet Highclere Castle - Downton Abbeys palats och miljöer
  • Jubilaren Jane Austen och hennes Bath
  • Litterära universitetsstaden Oxford, atmosfären i landskapet The Cotswolds med byarna, pubarna och det rullande landskapet
  • Vår ciceron och guide - kunniga Tina Engström

Resfakta

Reslängd

4 dagar

Avresedatum

13/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda

Resmål

Cheltenham - Highclere Castle - Sudeley castle - Oxford

Pris

Från 20 990 kr

Enkelrumstillägg

4650 kr

Detaljerade priser

Medlemmar i Futura90 har en rabatt på resan – kontakta oss!

I priset ingår

  • Flyg Stockholm - London Gatwick, t/r
  • Flygavgifter
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell
  • Tre frukostar
  • En publunch
  • Två middagar
  • En Afternoon Tea
  • Erfaren svensk expertciceron
  • Skatt

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst London – Basildon park – Cheltenham – middag
Dag 2. Jane Austen och Bath – Lacock – Afternoon Tea på klassiska The Old Rectory
Dag 3. Highclere Castle – lunch – Bampton, i filmens värld
Dag 4. Sudeley Castle – The Cotswolds – Oxford stadstur – hemresa

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Queens Hotel & Spa, Cheltenham

Resesätt

Norwegian till/från Gatwick

Valuta

GBP

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Viktig information

Från den 1 januari 2025 inför Storbritannien ett digitalt inresetillstånd, ett sk  ETA, för att kunna resa in till landet. Det är ett elektroniskt inreseformulär som skall fyllas i inför inresa och det kostar 10 GBP.
Du behöver ditt pass och skall fotografera såväl det som dig under ansökningsprocessen.
https://apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk/how-to-apply

 

Hela leder, nyfikenhet och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2025-04-13
2025-04-16
20 990 kr
Stockholm/Arlanda
5+
Avresa: 2025-04-13
Hemkomst: 2025-04-16
Pris: 20 990 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+