Transsylvanien med Forskning och Framsteg
I Dakernas rike och Draculas berg med arkeolog Richard Holmgren
Ta tåget med arkeolog Richard Holmgren till vackra, mytomspunna Transsylvanien. I hjärtat av Europa ligger Transsylvanien, känt för sitt sachsiska kulturarv, sina stora rovdjursrika skogar och de blommande Karpaternas dramatiska bergstoppar. Under vår vecka här kommer vi bland annat att besöka de platser som lockade romarna att erövra det dakiska landområdet. Hur såg dessa platser ut då och vad hände sedan?
Vi kommer att erfara udda blommande landskap, slott och befästningar samt de händelser som fram till idag speglas genom territoriets rika natur och historia.
Räkna således med berättelser om daker och romare, om sachsiska handelsmän, om personen bakom Dracula samt sanningen om forna legender som givit sin prägel till denna mytomspunna region. Inte minst kommer du att få uppleva det moderna Transsylvanien med allt vad det innebär av spännande kök och kulturliv.
Här finner du en fängslande mix av små jordbruksbyar där höet slås med lie och potatisen skördas för hand, en kulturskatt i form av romerskt arv och medeltida arkitektur i sachsarnas Siebenbürg, de sju städerna, efter Transsylvaniens huvudorter och Sibiu blev den mäktigaste av dem. Sibiu var en av två europeiska kulturhuvudstäder under 2007 och ett besök där blir en av höjdpunkterna på resan. Viscri är en liten sachsisk by med bibehållen medeltida gatuplanering och en kyrka på världsarvslistan. Världsarvsstaden Sighisoara och Biertan är ytterligare klenoder i det sachsiska arvet.
Er lokala transsylvanske guide kommer att förmedla kunskapen om sitt land på engelska och er ciceron, arkeologen Richard Holmgren, förmedlar den arkeologiska och mycket av den kulturhistoriska delen på svenska.
Ciceron
Richard Holmgren
Program
Under tidig morgon avreser vi med interrailbiljetter och destination Köpenhamn för tågbyte. Samling under Köpenhamn stations stora klocka för vidareresan till Hamburg och vår första natt på äventyr i Hamburg. Vi bor en natt på hotell Fürst Bismarck nära Hamburgs tågstation. Ha därför din packning i väska som kan rullas till och från hotellet samt bäras lätt ombord. Inga måltider ingår.
Idag reser vi en klassisk sträcka genom och förbi centraleuropeiska historiska städer längs kända floder som Elbe, Moldau och Donau, en sträcka som mången resenär genom historien rest såväl med häst och vagn som med tåg. Vårt mål är Budapest, central inom kungadömet Österrike-Ungern och plats för många av de blodisande historier om grymheter som sedermera skulle tillskrivas den fiktive karaktären greve Dracula. I Budapest ankommer vi med ungerska fina tågvagnar som vanligtvis erbjuder en trevlig restaurangvagn. Vi promenerar med våra väskor till mellanklasshotellet T62 Budapest, i en historisk byggnad belägen ca 10 minuters promenad med rum i kontemporär stil. Kvällen till eget bruk.
Frukost, utcheckning och bagaget i bagagerum på hotellet. Dagen spenderas med höjdpunkterna bland Budapest vackra byggnader under en promenaddag och lunch på egen hand. På kvällen skall vi stiga ombord på tåget till charmerande historiska Arad, en liten stad nära den ungerska gränsen med en eklektisk historia, kultur och elegant arkitektur i stadens hjärta. Vi övernattar en natt på centralt beläget fyrstjärnigt hotell.
Idag kommer du att stifta bekantskap med de guldrika berg som fick romarna att ta sig hit över Donau för nära 2000 år sedan. Har du inte älskat historia innan, så kommer du att göra det efter denna resa. Vi följer ”guldvägen” för att undersöka traktens guld- och gruvhistoria vilken som sagt inte minst lockade hit romarna. Vi gör en historisk rundresa från det speciella guldmuseet i Brad till platser såsom Gura Barza och besöker vidare en unik gruvgång från romartidens guldbrytning.
Från staden Brad reser vi medelst ånglok som tar oss över den smalspåriga gruvarbetarjärnvägen, Mocanita. Dagen avrundas med förbundsstaden Alba Iulia och det mäktiga citadellet Alba Carolina, innan vi tar oss till den vackra sachsiska staden Sibius gamla stadsdel där vi bor i två nätter samt äter en gemensam middag i Gamla stan.
Sibiu var Europas kulturhuvudstad 2007 och är nominerad till Unescos världsarvslista. Det var den mest inflytelserika och betydelsefulla sachsiska staden öster om Wien under Habsburgarnas era. De gamla stadsdelarna minner om en svunnen tid och Sibiu känns kanske mest tysk av alla sachsiska städer och byar i landet, med tjocka husväggar i sten och spetsiga tak lagda med rött tegel.
Från Lilla torget spänner Ljugarbron i järnsmide, Guldsmedens torn och den trånga gatan Guldsmedspassagen samt Rådhuset. Rappade hus med tjocka väggar, små fönster och djärva färger gör Sibiu till en färgstarkt vacker historisk stad. Lunch på egen hand under dagen.
Efter besöket på klostret Carta är det dags att ge sig ut på territoriet Transsylvaniens vackraste vägar, delvis över en av Europas vackraste leder – den så kallade Transfagarsanvägen mot glaciärsjön Balea där vi avnjuter en av de vackraste tiderna på året bland blommande alpinängar och stränga, höga barrskogsklädda toppar. Åter till Sibiu och kvällens middag serveras hemma hos en familj i den traditionella byn Sibiel.
Tidig morgon lämnar vi Sibiu för att besöka två kulturbyar, Viscri och Biertan samt inte minst den medeltida staden Sighisoara. Väster om Sighisoara ligger den lilla staden Biertan och dess imponerande muromgärdade kyrka från 1400-talet, med på Unescos världsarvslista. I Biertans befästningar placerades par i skilsmässotankar för att de noggrant skulle överväga sina planer.
Resan går vidare genom Oltdalen mot Sighisoara, sinnebilden av myternas Transsylvanien med lutande kullerstensgator, ålderdomliga barockfasader och befästningar samt skirt tunna spiror. Här föddes Vlad Tepes som hyllas som nationalhjälte i försvaret mot ottomanerna, men genom sin grymhet även blev rollmodell för Bram Stokers Greve Dracula.
Resan går vidare över Hartibaciuplatån genom byar etablerade under 1100-talet som sachsiska försvarsposter i ett mjukt böljande landskap. Här utlovar vi ett mycket pittoreskt möte med Viscri – byn som fick dåvarande prins Charles att bli kär i Transsylvanien. Byn Viscri har kunnat reparera historiska byggnader, bibehålla den medeltida stadsplanen och dess befästa världsarvskyrka. Slutdestinationen idag är den legendariska staden Brasov, där vi intar vår middag på en ypperlig restaurang samt även övernattar.
Vi intar vår frukost samt lastar bussen med vårt bagage. Vi promenerar därefter ut i en härlig universitetsstad med en välbevarad historisk kärna. När hotet från den ottomanska expansionen blev allt starkare under 1400-talet påbörjade Brasovborna att förstärka sin stad med mäktiga bastioner och murar som löpte runt staden. Stadens mest kända landmärke är den gotiska Svarta Kyrkan påbörjad 1385, vars profil skjuter upp som dolkar mot himlen. Det berömda rådhustorget sägs vara den plats där barnen, som Råttfångaren av Hameln förtrollade med sin flöjt, dök upp.
Vi reser från Brasov mot ett vackert slott med tinnar och torn, det spektakulära slottet Bran vilket även är känt som Draculas slott. Eftersom slottsgården närmast är ett cirkusartat jippo med Draculasouvenirer så gör slottet sig bäst från en plats där vi njuter av det från håll. Slottet Bran ligger i ett bergspass utanför Brasov där sachsarna byggde ett befäst slott i slutet av 1300-talet. Beläget på en liten höjd, Dietrichs klippa, reser sig slottet med spetsiga tinnar och torn mot skyn, draperat av mörk barrskog och höga ogästvänliga berg. Man förstår att det varit lätt att plantera myten om att Greve Dracula bott här, trots att det är en falsk sådan.
Men nu är det äkta vara som gäller efter att ha rest bakvägen på Transfagarsanvägen för att ankomma den mystiska befästningen Poenari. Befästningen har en direkt koppling till Vlad Tepes – fursten som inspirerade till Bram Stokers legendariska greve. Detta är alltså den äkta befästningen som uppfördes av Vlad Tepes alias Dracula och inte slottet Bran, som vi såg utifrån innan. Poenari har vida vyer över ett hårt och dramatiskt landskapet, och var varnad, det är många och flåsiga trappsteg upp. Vi avslutar dagen med att resa till staden Hunedoara för en härlig middag och en god natts sömn.
I Hunedoara ligger landets mest spektakulära slott i gotisk stil, uppfört av familjen Anjou ovanpå ett romerskt läger. Slottet användes som befästning till mitten av 1300-talet då det byggdes om till ett mycket imponerande slott och hem för vojvoden Iancu de Hunedoara med hov. Idag möter vi ett vackert bevarat slott med vallgrav, skjutbro och imposanta rum med medeltida konst och möblemang. Här smältes järn och tillverkades svärd och spjut välkända och eftertraktade över hela Europa under 1300-, och 1400-talen. Det sägs att Vlad Tepes temporärt bodde här.
Senare styr vi kosan mot bergsskogarna och staden Sarmizegetusa som var dakernas huvudsäte och det viktigaste militära, religiösa och politiska centrat före och under krigen mot Rom. Världsarvet Sarmizegetusa Regia var dakernas största och bäst befästa stad med lämningar som eggar till kunskap om ett förlorat rike. Bered er på en vacker skogspromenad och en hårresande historia om hur romarna intog staden under svåra omständigheter.
Dagen avslutas i Timisoara, som var Europas kulturhuvudstad 2023, och dess upputsade fasader och rika historia ger oss en härlig avrundning på resan genom Romarnas och Dakernas mytomspunna land. Vi äter en avskedsmiddag och har en natt på hotell.
Det är tid att säga ”La revedere” till detta spännande land. Men först skall vi se Timisoara under en stadsrundtur och därefter bege oss till Arad för kvällståg till Budapest dit vi ankommer sen kväll och övernattar på hotell på promenadavstånd från tågstationen. Snart är det dags att bege sig hem för att som samtalsvampyr dränera nära och kära på unika berättelser och upplevelser.
Efter frukost promenerar vi med väskorna till tågstationen för att kliva ombord på tåget för att nu följa Donaus vindlingar mot Wien och efter tågbyte här fortsätta till Hamburg. Sen kväll ankommer vi Hamburg och tillbringar en natt på hotell nära tågstationen.
Under morgonen gör vi så sista sträckan från Hamburg, säger farväl till sydlänningarna i Köpenhamn samt reser upp till Stockholm dit vi ankommer på kvällen.
Resans höjdpunkter
- Världsarvspärlor på rad
- Den majestätiska naturen i Karpaterna
- Richards initierade kunskaper kring såväl historia som legend
Resfakta
Reslängd
11 dagarAvresedatum
Resan 2025 går med tåg 3 – 13 juni, anmäl dig hos oss på Historiska Resor
Resmål
Hamburg - Budapest - Arad - Brad - Mocanita railway - Alba Iulia - Sibiu - Carta klostret - Balea Lac - Biertan - Sighisoara - Viscri - Brasov - Castle Bran - Poenari Citadel - Hunedoara - Castle Corvilor - Sarmizegetusa Regio - Timisoara - Budapest Hamburg
Pris
36 990 krEnkelrumstillägg
6 260 kr
Rabatterat pris
35 990 kr för prenumeranter på Forskning och FramstegSå här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.Resplan
Dag 1. Tåg till Hamburg
Dag 2. Tåg till Budapest
Dag 3. Tåg till Arad
Dag 4. Arad stadstur – guldmuseum Brad Mocanita ångtåg tilll Criscior – Alba Iulia – Sibiu
Dag 5. Sibiu – Carta Monastery – Transfagarasanvägen – Balea Lac – Sibiu
Dag 6. Biertan – Sighisoara – Viscri – Brasov
Dag 7. Slottet Bran utsidan – fästningen Poenari (massor av trappor) Hunedoara
Dag 8. Hunedoara Corvin slott – Sarmizegetusa Regia – Timisoara
Dag 9. Timisoara – Arad – tåg till Budapest
Dag 10. Tåg till Hamburg
Dag 11. Tåg till Hemorten
Boende
Våra mellanklasshotell på resan är
En natt på Furst Bismarck hotell, på gångavstånd till stationen Hamburg
En natt på T62 Hotel, Budapest på gångavstånd till stationen Budapest
En natt på Hotel Continental Forum, Arad
Två nätter på Golden Tulip Ana Tower, Sibiu
En natt på Hotel Belfort, Brasov
En natt på WERK- Hotel och Spa, Hunedoara
En natt på Hotel Timisoara, Timisoara
En natt på Hotel Nemzeti MGallery, på gångavstånd till stationen Budapest
En natt på Furst Bismarck hotell, på gångavstånd till stationen Hamburg
Resesätt
Tåg
Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Bra att veta
Dagarna kräver normal grundkondition och fungerande leder eftersom resans program innebär en hel del trappor, höga trottoarkanter och uppförsbackar. Du behöver också kunna bära ombord ditt bagage ombord på tågen och mellan perronger. Dessa tips lägger grunden till en fin reseupplevelse.
Bilder
- Kontakt
Anmäl ditt intresse nedan till en framtida resa!