Översikt

Hantverk & Historia i Peru

Res med vår svensktalande färdledare Päivi Suomalainen i hennes älskade Peru, en hantverksresa och samtidigt en historisk resa med kulturerna kring Titicacasjön, sköna Cuzco och det majestätiska Machu Picchu

Följ med på en hantverkshistorisk och färgstark resa genom det vackra Peru – från Lima till inkarikets huvudstad Cuzco och magiska Machu Picchu. På ön Taquile i Titicacasjön befinner vi oss på 3 800 meters höjd i Sydamerikas största sjö med en unik och vacker hantverkstradition.

Vår uppskattade färdledare är erfarna Chilebaserade svensktalande Päivi Suomalainen som tillsammans med sin man lotsar oss genom hantverket, historien och en makalös natur. Vi bor enkelt men upplevelsefullt med familjer vid Titicacasjön men i övrigt trivsamt, personligt och bekvämt på mellanklasshotell.

Reseprogram

  • Dag 1 Över havet mot Lima

    Vi avreser via Amsterdam till Lima där vår ciceron och privat buss möter oss. Incheckning på Hotel Libre, Miraflores, för två nätter.

  • Dag 2 Lima med Rafael Larco Herreras museum

    Perus huvudstad vid Stilla havets kust är en av Sydamerikas snabbast växande metropoler, en myllrande stad med cirka tio miljoner invånare, grundad av Francisco Pizarro 1535. Limas historiska centrum med sina koloniala byggnader och flertaliga museer finns upptaget på Unescos världsarvslista.

  • Efter frukost gör vi därför en stadsrundtur med början i den äldre stadsdelen där vi bl a besöker San Franciscokyrkan och klostret med de berömda katakomberna. Klostret och kyrkan, eller snarare marken under dem, användes som allmän kyrkogård fram till början av 1800-talet. Än idag finns det i katakomberna tiotusentals skelett, kvarlämningar som har kartlagts av forskare och myndigheter. Vi fortsätter med att se de vackra byggnaderna kring stortorget Plaza Mayor. Det var här peruanerna 1821 deklarerade sin självständighet från det spanska kungariket.

  • Nu väntar till Rafael Larco Herrera-museet som anses vara ett av de allra bästa historiska museerna i hela Peru. Bara i förrådet finns det över 40 000 föremål från flera tusen år tillbaka representerande kulturer som Paracas, Nasca och Chavin, ända fram till spanjorernas ankomst. I museet finns också en avdelning med textilier, bl a bitar av tusenåriga, handvävda bomullstyger med cirka 400 trådar/tum. Vi fortsätter sedan till San Isidro och Miraflores för en gemensam lunch med peruanska läckerheter. Eftermiddagen är på egen hand.
    Övernattning på Hotel Libre, Lima.

  • Dag 3 Mot Cuzco och Ollantaytambo

    Vi flyger tidigt till Cuzco som med sin halv miljon invånare ligger på ca 3 400 meters höjd. Vi kör direkt från flygplatsen mot den traditionella inkabyn Ollantaytambo som är dagens slutmål. Längs vägen stannar vi i ett hantverkscentrum i byn Chinchero där vi möts av lokala kvinnor i alla åldrar från de små samhällen i omgivningarna. De visar oss sina mönster och vävnadstekniker. Det är just besök som vårt som uppmuntrar dem att fortsätta med textilt arbete och traditionellt hantverk, trots de nymodigheter och kanske mer lockande erbjudanden om arbete i storstäder som Cuzco.

  • Vi kommer att få se och höra hur mödrarna i århundraden har lärt sina döttrar färga garn genom att använda sig av lokala växter och mineraler. Sedan fortsätter vi till Ollantaytambo där vi checkar in på hotell samt äter en sen lunch. Du har tid att strosa runt på egen hand genom byn och göra egna eller gemensamma upptäckter. Middag på egen hand.
    Övernattning på Hotel Capaq Inka, Ollantaytambo.

  • Dag 4 Urubambadalen och världsarvet Machu Picchu

    Vi tar tåget längs Urubambafloden, som tydligt visar vägen till byn Aguas Calientes. Byn ligger vid fötterna av berget Machu Picchu – som betyder "gammalt berg" och som i sin tur har givit sitt namn åt den mytiska inkastaden Machu Picchu. De sista kilometerna tar en buss oss på en serpentinväg genom den subtropiska naturen.

  • Väl uppe får utsikten över Machu Picchu som ligger gömd bland de branta bergen även den mest vana resenären att tappa andan. Människorna som bodde här uppe har alltid känt till platsen; en lantbrukare odlade till och med grönsaker på dess terrasser. Den "vetenskaplige upptäckaren" av Macchu Picchu var Hiram Bingham, arkeolog från USA, som kom hit 1911. Än idag är de mytomspunna ruinerna på 2 400 meters höjd en av hela Sydamerikas mest kända sevärdheter.
    Senare på eftermiddagen nere i byn Aguas Calientes äter vi lunch innan tåget tar oss tillbaka till byn Ollantaytambo. Kvällen är på egen hand och vi har ännu en övernattning på Hotel Capaq Inka, Ollantaytambo.

  • Dag 5 Genom jordbruksbygd åter till Cuzco

    På förmiddagen börjar vi vår återfärd mot Cuzco. Under resan kommer vi att se en del odlingar, trots den höga höjden på nära 4 000 meter. Här odlas bland annat bondbönor, havre och quinoa och lantbruket ser ut att ha stannat i tiden. Man kan på sina håll se personer, även hela familjer, bruka jorden med mycket primitiva verktyg.

  • Vi stannar upp i staden Urubamba som är den Heliga dalens största stad med sina 18 000 invånare. Där hittar du det man odlar i landskapet, allt från majskolvar och foder till husdjuren till små kycklingar och fårost.
    Färden går vidare längs dalen till Pisac, byn med den stora marknaden med allt från panflöjter till fabriksgjorda textiler, målningar och smycken. Här kommer vi att ha en möjlighet att äta lunch eller enklare måltid på egen hand.

  • Efter en lunchpaus på egen hand fortsätter vi till hantverkscentrat Awanacancha där kvinnor från närliggande samhällen träffas och tillsammans väver, allt enligt urgamla tekniker och traditioner. Centrat får stöd av textilindustrin i Arequipa genom att de lokala kvinnorna får utbildning och skälig ersättning för de tillverkade hantverken som sedan säljs på plats eller i Arequipa. Framåt sen eftermiddag/tidig kväll når vi Cuzco där vi installerar oss för två nätter på Hotel Sueños de Inca. Gemensam middag vid ankomsten.

  • Dag 6 Njutningar i Inkarikets huvudstad

    Denna dag är helt och hållet avsedd för vila och skön återhämtning. Inkarikets forna huvudstad Cuzco är en stad som är alldeles förträfflig till detta ändamål, eftersom den är trevlig, pittoresk och mycket inbjudande. Här finns koloniala byggnader och tusenårig inkakultur. Stadens smala gator och gränder lockar till promenader och egna strövtåg.

  • Här finns Textilmuseet och Museo Laura Masimo, som båda är små men mycket intressanta. Därutöver finns den intressanta San Pedro-marknaden och den magnifika katedralen. För den shoppingsugne finns ett stort utbud av bra butiker med varor i alla prislägen och kvaliteter. Framåt kvällen återsamlas vi till en gemensam matupplevelse i det andinska kökets tecken. Övernattning på Hotel Sueños de Inca, Cuzco.

  • Dag 7 Mot Puno - porten till sjöriket Titicaca

    Efter en tidig frukost påbörjar vi färden till Titicacasjön i en bekväm långfärdsbuss. Det skiftande och vackra landskapet är en fröjd för ögat. Vi stannar flera gånger under resan, bl a i den lilla byn Andahuaylilla med kyrkan San Pedro Apóstol som är känd som "Perus Sixtinska kapell" och en av de vackraste kyrkorna i hela landet.

  • Vi besöker den lokala kooperativa hantverkshandeln där kvinnor från näraliggande samhällen ställer upp sina alster för försäljning. I närheten finns också det mer vanliga souvenirutbudet i stånden på torget. En fin lunch bestående av lokala maträtter dukas upp längs vägen. I La Raya på gränsen mellan Cuzco och Puno gör vi ett kort stopp på 4 300 meters höjd.

  • Här kan vi se det snöklädda berget Chimboya som är ursprunget till den 350 mil långa Urubambafloden. Bortom denna punkt blir landskapet en platt högplatå med det typiska gulnade ichugräset och några enstaka kor, i fjärran reser sig höga berg. Vi anländer till Puno och Titicacasjön under sen eftermiddag och checkar in på Hotel Qelqatani, Puno.

  • Dag 8 Titicaca och Taquile-ön

    På gränsen mellan Peru och Bolivia ligger den svindlande vackra sjön Titicaca på ca 3 800 meters höjd. Den är världens högst belägna navigerbara sjö och den största av alla Sydamerikas sjöar. Idag ska vi ut på vattnet för att bekanta oss närmare med Titicaca och dess invånare. Vi börjar tidigt med de flytande öarna, vassöarna, som tillhör urosfolket.

  • Öarna är som namnet antyder byggda av vass och bebos av två-fyra familjer. Idag är turistverksamheten tillsammans med fiske och hantverk, såsom broderade textiler och mindre föremål flätade av vass, den största inkomstkällan.
    Här ute på vattnet får vi en uppvisning av hur man bygger en vassö och hur och av vad man lever på ön idag. Vi ska också göra en tur med en vassbåt, en större modell som kan ta upp till femton-tjugo passagerare. Därefter fortsätter vi med motorbåt till Taquile, en av de större öarna i Titicaca.

  • Taquile styrs av familjerepresentanter valda av öborna. Det konservativa men också kooperativa styret har bidragit till intrycket att tiden står stilla, oberörd av den moderna tiden. Taquile är känd för sina vackra, ofta av män stickade textilier. Utöver vantar och mössor ska varje man sticka sig en vattentät huvudbonad som betygsätts och förhoppningsvis godkänns av den eventuellt blivande frun. Hattstickandet är en hederssak och tar månader att förfärdiga. Till sin man väver den blivande hustrun en "kokabladsväska" som han sedan alltid ska bära med sig. Väskan och mönstren på den tätstickade mössan avslöjar mannens status, gift eller ogift. Kvinnan väver även ett midjebälte med familjens vardag i olika mönster till mannen, ett bälte han sedan alltid bär under arbetet på åkern. Mer om traditionerna får vi höra under besöket på ön.

  • För att vi ska kunna lära oss mer om öbornas mönster och stickningsteknik direkt av kvinnorna på ön kommer vi att övernatta på Taquile, något som de lokala familjerna ansvarar för. Vi kommer att bo två-tre personer hos varje familj. Naturligtvis sover vi i säng med lakan och filtar. Toalett finns utanför huset liksom tvättmöjligheter (men bara kallt vatten!). Lunch under dagen och middag på kvällen. Måltiderna är goda och består oftast av soppa och en varmrätt, ofta helt vegetariska.
    Frukosten består av hemlagat bröd med marmelad, kanske ägg, kanske pannkakor. Enkelt, gott och mycket trevligt och uppskattat.

  • Dag 9 Dagligt liv på Taquile

    Efter frukost följer vi med familjerna ut till åkern för att se deras dagliga sysslor eller kanske t o m för att delta lite i arbetet? Vi kan naturligtvis även välja att se mer och även prova på de olika hantverk som praktiseras på denna spännande och närmast sagolika ö där männen stickar och kvinnorna väver.
    Naturen är storslagen, atmosfären är mycket speciell, upplevelsen blir närmast meditativ.

  • Efter lunch återvänder vi till Punos hamn varifrån vi fortsätter till hotellet.
    I Peru finns det mer än 200 olika folkdanser, en tradition som det än idag övas flitigt på oavsett ålder eller kön. På kvällen blir det middag med musik- och folkdans. Vi beundrar färgskalan och mönstren i dansarnas olika folkdräkter.
    Övernattning på det redan bekanta Hotel Qelqatani i Puno.

  • Dag 10 På hög höjd genom Colcadalen till termalstaden Chivay

    Nu väntar färden västerut mot Colcadalen. Vi passerar karga, men mycket vackra vyer på flera tusen meters höjd. Kanske möter vi några mindre flockar vikunjor. Vikunjan, det minsta av Perus fyra kameldjur, har den finaste och därmed dyrbaraste ullen och lever fridlyst i nationalparken intill Colcadalen.

  • Vi stannar på resans högsta punkt, ca 5 000 meter, för att ge en offergåva, Apacheta, till bergsgudarna Apus. Vi följer nämligen traditionen och den andinska religionens tanke att be om tillstånd för att passera passet och för att be om beskydd. Under eftermiddagen anländer vi till byn Chivay som med sina 7 000 invånare är huvudbyn i Colcadalen. I hotellets reception finns det gott om lokalt textilhantverk, både stickat och vävt.

  • Med litet tur hittar vi i lobbyn, en kvinna från cabanafolket vid vävstolen eller vid symaskinen när hon broderar en vacker folkdräkt. Den broderade folkdräkten kommer vi se igen under kvällens folkdansuppvisning i samband med middagen. Innan dess erbjuds vi att bada i byns termala bad. Det mineralhaltiga varma vattnet gör gott för reströtta kroppar och stela ben. Vårt hotell är Hotel Casa Andina, Chivay.

  • Dag 11 Ravinen Colcas historiska terrasser, chans att se kondor & den vita staden Arequipa

    Tidig morgon väntar ravinen Colca, en av de djupaste i hela världen. Längs vägen dit ser vi flera hundra år gamla terrassodlingar som används än idag, många stammar från tiden före Inkaimperiet. Ordet Colca betyder förråd, vilket Colcadalen med sina jordbruksprodukter också var för den extremt torra regionen Arequipa.

  • Vi tar den krokiga vägen via småbyar till Cruz del Condor, den utsiktplats från vilken vi ska spana efter kondorer. Det finns cirka trettio kondorer i området och med litet tur kan vi få se dem glidflyga i ravinen. Kondoren som kan mäta över tre meter mellan vingspetsarna bygger sina bon i bergväggen. Utsikten härifrån är majestätisk och inbjuder till promenader och fotografering.

  • Den traditionella, broderade folkdräkten används flitigt även under vardagarna. Colcadalens dräkter visar, som i många andra delar av Peru, ett starkt spanskt inflytande i sina textilier. Här märks det framför allt i broderierna på de korta "tjurfäktarvästarna" och de långa kjolarna. Väl tillbaka i Chivay besöker vi den lokala marknaden där kvinnorna säljer sina broderade produkter, utöver grönsaker och andra grödor. Efter en välbehövlig lunch gör vi avfärd mot den vita staden Arequipa, dit vi anländer sen eftermiddag. Övernattning på hotell i Arequipa.

  • Dag 12 Alpackatextil och koloniala Arequipa

    Efter frukost besöker vi en fabrik för alpackatextil. Hit fraktas ullen från högplatåns alpackor och sorteras efter färg och kvalitet. Vi kommer att kunna urskilja de olika naturliga tonerna av alpackans ull och får också att lära oss att skilja mellan alpacka- och vikunjaull. Vikunjaull är den allra mjukaste ullen - på en kvadratmillimeter hud finns det ca 200 hårstrån. Från en vikunja som lever i det vilda får man inte mer än cirka 300 gram ull vartannat år. Det förklarar varför ullen och textilierna från vikunja är så exklusiva. För de intresserade finns det alpacka-garn att köpa.

  • Återstoden av dagen är programfri för att vi ska kunna bekanta oss med Arequipa, den näst största staden i Peru. Arequipa är centrum för textilindustrin i Peru. Här finns ett flertal butiker och hantverksshoppar som erbjuder textiler i olika material och färger. Många av butikerna ligger i gamla och vackra koloniala byggnader med innegårdar vilket gör dem ännu mer attraktiva.
    Arequipas historiska delar är bland de vackraste i landet, byggt i kolonial stil av den vita vulkaniska mineralarten "sillar".

  • I stadens centrum ligger det unika Santa Catalinaklostret, en stad i sig med sina smala och pittoreska gator, som grundades redan år 1580. För den som är intresserad av inkaimperiet kan ett besök i det katolska universitetets "inkamuseum" vara ett alternativ. Där finns den djupfrysta mumieinkaflickan "Juanita" som hittades på ett närliggande berg på ca 6 000 meters höjd. Förutom de flertaliga hantverksbutikerna erbjuder Arequipa även gott om kaféer och restauranger. På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag och övernattning.

  • Dag 13 Arequipa - Lima - Amsterdam

    Under dagen flyget vi till Lima, varifrån vi skiftar flyg till hemresan via Amsterdam.

  • Dag 14 Hemkomst

    Efter mellanlandning mitt på dagen i Amsterdam är det en stunds väntan till kvällsflyget som tar oss tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

  • Hantverk och odlande i unikt sammanhang
  • Dramatisk natur på hög höjd
  • Världsarven Cuzco och Machu Picchu
  • Mytomspunna kulturen på Titicacasjön med boende hos familjer på Taquileön samt hantverk i Ollantaytambo
  • Sevärdheter och kultur i Lima och Arequipa
  • Colcadalen och ravinen med chans att se kondorer

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Linkoping, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 25/10
Pris Från 55 990 kr
Enkelrumstillägg 6 995 kr
Detaljerade priser

För dig som gärna delar rum med en annan person av samma kön så finns möjlighet att boka detta alternativ.

I priset ingår
  • Flyg Stockholm – Lima, via Amsterdam t/r
  • Flygavgifter
  • Inrikesflyg Lima – Cuzco samt Arequipa – Lima t/r, flygavgifter
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Elva nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum
  • En natt i familjehem, två eller tre i samma, delad utomhus WC och delade tvättmöjligheter med enbart kallt vatten
  • Tolv frukostar eller frukostpaket
  • Sju luncher
  • Sex middagar
  • Svensktalande ciceron
  • Engelsktalande peruanska guider
  • Dricks till lokalguider, chaufförer och viss hotellpersonal
  • Skatt
I priset ingår ej

Observera att eventuell internationell flygskatt tillkommer, liksom eventuella visumkostnader för icke-svenska medborgare.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt KLM

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boka din resa

2024-10-25 2024-11-07 55 990 kr KLM Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-10-25 2024-11-07 55 990 kr KLM Linkoping Väntelista Förfrågan
2024-10-25 2024-11-07 57 490 kr KLM Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2024-10-25 2024-11-07 55 990 kr KLM Göteborg 2 Boka resa